IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венцислав Венев: Уникалният, бутиков, планински туризъм е бъдещето на България

Кога ще се дигитализират маршрутите, за да могат туристите да се ориентират по-лесно, коментира председателят на Българския туристически съюз

17:17 | 21.11.23 г.

България е една малка територия с изключително голямо разнообразие и това е нашето богатство. Точно там трябва да акцентираме своето внимание, а не към ол-инклузив, където имаме съвсем малка принадена стойност и тя в повечето случаи отива в чужбина. Трябва да се акцентира върху уникалния, бутиков, планински туризъм в България. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Венцислав Венев, председател на Българския туристически съюз.

"Без държавна подкрепа не може да се прави високопланински туризъм. Това трябва да е ясно на всеки държавен служител“, посочи той и подчерта, че страната ни може да предложи уникален туризъм, който не е само във високата планина, а и в планините, горите и всички забележителности в България.

Тази година се навършват 57 години от създаването на Националното движение "Опознай България – 100-те национални туристически обекта", което е емблематично за Българския туристически съюз и е уникално не само за Европа, но и в световен мащаб. Регистрираните участници със златни значки от септември миналата година до 31 август тази година са 332 души.

Председателят на Българския туристически съюз обясни, че една от важните инициативи, по които в момента се работи е дигитализирането на структурата на БТС, за да има ясна статистика колко са почитателите и истинските членове на организацията. „Туристическите дружества, членуващи в БТС в цялата страна към настоящия момент са 136“, посочи Венев.

На въпроса какви са предизвикателствата пред дигитализацията той смята, че "една дигитализация изисква доста сериозен творчески ресурс, а и финансов". "В момента търсим партньори, с които да разработим тази идея, но все още сме на ниво идейна фаза, като се надяваме съвсем скоро да има конкретни стъпки за дигитализиране на много от маршрутите, за да могат туристите съвсем достъпно и лесно да разбират какви инициативи се провеждат в различни части на нашата страна, какви маршрути са достъпни и с каква трудност са те", поясни председателят на Българския туристически съюз.

Венев потвърди, че след като от три месеца БТС е със статут на национално представените организации по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта, това означава, че членовете на туристическите дружества ще имат възможност да кандидатстват и да участват в програмите на регионалните и националните институции и да изпълняват проекти.

Председателят на БТС напомни, че към "Националното движение 100-те национални обекта" има изключително голям интерес от страна на българските туристи. „Около 25-30 хиляди туристи обикалят туристическите обекти, като всяка година новите туристи са между 15 и 17 хиляди. Засега тази цифра варира в тези граници, но тази година, благодарение на инициатива за дигитализация, която БТС реализира със свои партньори, този брой вероятно ще бъде значително увеличен“, прогнозира Венев.

Как се дигитализира известната книжка на 100-те национални обекта? Какво представлява дигиталният паспорт? Защо се запазва традиционната хартиена книжка и марките? Защо трябва да се наложат единни стандарти за туристическите обекти в България и какъв е пътят към това? Какви са възможностите за реконструкция на хижите? Защо професията хижар е призвание? Какъв ще е стандартът за планинските маршрути?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още