IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илия Кръстев: Демотивиращи за инвеститорите са проблеми, с които и IT бизнесът се сблъсква

Ръстът в технологичния сектор и индустрията на изнесените услуги през следващата година ще е поне няколко процента, прогнозира председателят на AIBEST

15:33 | 14.12.23 г.

Демотивиращо за инвеститорите у нас действат множество фактори, които се натрупват. Върху ефектите на инфлацията, които доведоха до повишаване на заплатите в IT сектора с около 15 и 20%, се добавят действията на държавата, която заявява, че през следващите три години ще се вдига максималният осигурителен праг. Един от основните фактори за привличане на инвеститори – данъкът, който от 10% става 15%, лошите резултати в образованието, политическата нестабилност, нереформираната социална система и системата на образованието, недостатъчните усилия за привличане на хора от трети страни, са проблеми, с който бизнесът се сблъсква. За това предупреди в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST).

Въпреки мрачната картина, която се очертава, той очаква ръстът в технологичния сектор и индустрията на изнесените услуги през следващата година да е поне няколко процента.

"Не трябва да говорим само за сектора, като независим от цялата икономика. Важното за него е, че той освен вертикален е и хоризонтален. И ако този сектор го няма и държавата не инвестира достатъчно да запазва и развива тези хора, когато говорим за дигитализация, автоматизация и развитието на цялата икономика, без него нищо не може да се случи", посочи Илия Кръстев и смята, че държавата няма да е конкурентоспособна.

Според него тя трябва да има приоритети и стратегия и визия за развитието си.

Той напомни, че преди години бизнесът се опита да прокара закон за насърчаване на развойната дейност с данъчни облекчения. „Тогавашният финансов министър каза: "Ние, ако вкараме такъв тип закон, ще се появят стотици други компании, които не правят развойна дейност, но ще кажат че правят и така бюджетът ще загуби", припомни председателят на AIBEST.

Кръстев подчерта, че такива аргументи показват, че държавата не функционира, но се надява тя да разполага с инструменти, да проверява и да дава възможност на бизнеса и икономиката да вървят напред.

Как расте бизнесът на сектора на изнесените услуги в България? Ще създаде ли проблем изкуственият интелект, при условие че изискванията към всички ще се повишат, а базата, от която се тръгва в България, е по-ниска, отколкото във всички останали страни в Европа, както се видя от резултатите от PISA? Защо се увеличава пропастта между децата, които се представят добре на олимпиади и състезания, и останалите ученици?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още