IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туининг проект, свързан с енергетиката, за 2,7 млн. лева ще изпълнява Софийският университет

Имаме партньори от четири водещи университета, съобщи деканът на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

12:02 | 04.01.24 г.

С туининг проект за 2,7 млн. лева от Националния план за възстановяване и устойчивост Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ ще пренася опит и капацитет от водещи университети в Европа. Две са основните теми в проекта – моделиране на енергийни пазари и иновации в енергетиката. Партньори са четири водещи университета – Кьолнският университет, Виенски технически университет, Технологичен университет Дъблин и Гронингенски университет. Това съобщи в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Проектът ще се изпълнява до средата на 2026 г. С него научни публикации от разработки ще са видими в международните бази данни на индексирани издания. „В рамките на проекта ще се осъществят множество обучения, които ще се проведат на място от водещи изследователи от четирите университета, а Стопанският факултет ще изпрати свои изследователи в тези четири водещи центъра, свързани с енергийната икономика“, посочи доц. Георгиев.

Той обясни, че основните мерки на туининг проектите са насочени към повече мобилност, към съвместни научни изследвания, повишаване на изследователския и административния капацитет. Според него в тези области традиционното финансиране не е достатъчно.

По думите на декана няколко са пазарите, в които се срещат университетите, научните институти и бизнесът. „Единият е пазарът на труда, чийто дефицити преодоляхме с много активна комуникация с бизнеса“, потвърди доц. Георгиев и уточни, че това са срещи на работодатели и студенти при дефинирането на учебните програми.  

Пазарът на иновации и трансферът на технологии вече са обект на обучения на учени от Института по право, икономика и интелектуална собственост на Софийския университет, за да бъдат по-лесно комерсиализирани научните изследвания.

„След няколко години това би означавало, че университетът може да бъде не само притежател на интелектуална собственост, но и да я комерсиализира, като я отдава на бизнес организации и създава съвместни инициативни дружества с тях“, прогнозира доц. Георгиев.

Увеличава ли се ролята на специалистите по интелектуална собственост при практическа приложимост на научното знание? Ще продължат ли българските студенти да се връщат от чуждестранни университети, за да правят магистратура у нас? Как се надграждат взаимоотношенията с бизнеса в новите проекти? Ще успеят ли общински проекти с децентрализация на инвестиционните разходи да привлекат млади хора?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още