IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адвокат: В Русия и Украйна много трудно се говори за защита на човешките права по съдебен ред

Навални остави значимо наследство за развитието на международното право, посочи Стоян Мадин от Фондация "Български адвокати за правата на човека"

14:54 | 22.02.24 г. 1

В Русия и Украйна много трудно можем да говорим за защита на човешките права по съдебен ред, докато военният конфликт е висящ. След края му има няколко начина за търсене на отговорност – индивидуална или държавна. Това заяви в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria адвокат Стоян Мадин, изпълнителен директор на Фондация "Български адвокати за правата на човека".

„Хуманитарното право има един основен принцип – и Украйна, и Русия следва да се съобразяват с него. Няма никакво значение кой е започнал военния конфликт – кой защитава и кой напада. При всички положения следва да се направи ясна разлика между цивилно население и военни, между цивилни и военни обекти“, коментира адвокатът.

Той напомни за случаи, в които станахме свидетели на неспазване на международното хуманитарно право – взривяването на язовирната стена на "Нова Каховка". „Има големи нарушения на Женевските конвенции в тази война“, смята Стоян Мадин. 

Адвокатът обясни, че от множество доклади на международни организации и на журналисти се разбира, че руската страна нарушава хуманитарното право. „Руската държава носи отговорност съгласно международното право и има момент, в който можем да имаме и индивидуална наказателна отговорност, както за командването на военните действия, така и за извършителите им“, коментира Мадин.

За практиката и процедурите в подобни случаи той отбеляза, че "след Втората световна война практически такъв голям конфликт на територията на Европа не е имало. „Но ако се вземе като отправна точка гражданската война в Югославия, там беше създаден специален трибунал за търсене на отговорност на извършителите на престъпленията. А доколко може да се говори за търсене на обезщетения от конкретни физически лица от конфликта, обикновено тези въпроси се решават със специални комисии, които се създават след приключването на военните действия“, даде пример адвокатът.

На въпроса как смъртта на Алексей Навални е отекнала в правната общност, Стоян Мадин каза, че трябва ясно да разграничим политическата кариера на руския опозиционер и неговата борба на междунардно-правната арена. Адвокатът заяви, че той оставя голямо наследство в международното право, след като успя на няколко пъти да осъди Руската федерация в съда в Страсбург и някои от решенията допринасят за развитието на правото в световен мащаб.

Адвокатът подчерта, че след като вече Русия не е част от Съвета на Европа и не е страна от Европейската конвенция за правата на човека, не е възможно определени дела да стигнат до съда в Страсбург.

Гарантира ли хуманитарното право достойнството и грижата за хората при война? Как се развива дейността на Фондация "Български адвокати за правата на човека"? Какви казуси възникват, при които българите търсят подкрепа за защита на правата си?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
wart
преди 2 месеца
"Стоян Мадин от Фондация "Български адвокати за правата на човека" Стоя не това което казваш или не го осъзнаваш- защото си глупав - или си един долен лицемер предател *** зад...ника на Задокеанският господар. Когато в" цивилизованият свободен свят " цари Либерален фашизъм , когато има само едно мнение и то официалното ---- който не съгласен- предател ,човек на Путин, агент на Путин , или застрашава Националната безопасност на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още