IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Весела Чернева: За САЩ европейците са достатъчно богати, за да се грижат сами за себе си

Къде е равновесната точка в осигуряването на европейската сигурност и помощта за Украйна, коментира ескпертът

11:04 | 20.02.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

От гледна точка на Вашингтон европейците са достатъчно големи и богати и способни да започнат да се грижат сами за себе си. Убийството на Навални направи много трудно да се защитава идеята, че трябва да спрем да въоръжаваме Украйна и да седнем да преговаряме веднага. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) и ръководител на софийския офис на ЕСВП по повод търсенето на решение за войната в Украйна.

„Тази идея беше започнала да обикаля, но в Мюнхен стана ясно, че трябва да има някаква друга точка на равновесие, че не могат да бъдат оставяни руснаците да завземат територии и след това да се седне на масата за преговори“, посочи тя.

Весела Чернева смята, че ролята на САЩ в осигуряването на европейската сигурност, както и помощта за Украйна продължава да бъде голяма. „Не можем да кажем, че вече се е случило оттеглянето на САЩ от ангажиментите за защита на Европа, но то вече започва да се случва и ще продължи, независимо от това кой е в Белия дом", отбеляза дипломатът. И добави, че от гледна точка на Вашингтон европейците са достатъчно големи, богати и достатъчно стратегически способни да започнат да се грижат сами за себе си.

„Проблемът с Путин от една страна е, че той е непредвидим, а от друга, че има ядрено оръжие. Затова реакцията срещу него не може да бъде радикална. Западните лидери се притесняват, че той може да прибегне към по-големи крайности. Затова се налага и балансиране в Украйна – колко оръжие да се дава, кога да става това, за да няма много сериозен дисбаланс на силите“, уточни Чернева.

Според нея двустранните договори на Украйна с трите най-големи сили в Европа – Германия, Франция и Великобритания, имат за цел да дадат онези липсващи гаранции за Украйна, от които тя има нужда, особено като се има предвид, че „членството на Украйна в НАТО не може да настъпи, когато Украйна е във война“.

Весела Чернева подчерта, че трябва да правим разлика между краткосрочните мерки и по-дългия хоризонт по отношение на ситуацията с Украйна. Тя уточни, че краткосрочните са свързани с военната помощ за Киев, която е нужна на фронта сега и веднага, а също и с финансовата помощ, която да позволи на украинската икономика да продължи да функционира и във военно време.

„Дългият хоризонт се отнася до това с какви партньори, с какви съюзници влиза Украйна в една бъдеща архитектура на сигурност в Европа. Казано по-просто – как може да се предотврати следващата война“, коментира дипломатът.

Весела Чернева е на мнение, че дори сега да има някакъв тип договорено примирие, международно охранявано споразумение, „на Путин ще му трябват от три до пет години, за да се прегрупира и отново да започне да атакува“. Тя се надява да бъде предотвратена една бъдеща война и обясни, че отчасти отговорът е в мрежата от споразумения, която трите най големи европейски сили подписаха.

Що се отнася до смъртта на Навални, Чернева заяви: “Не мисля, че това беше логично. При Навални особеното беше, че той създаваше впечатление, че никой не може да го счупи. Освен това ние имаме примери от миналото за политически затворници, които не винаги са приключвали трагично. Беше ясно, че Навални няма да излезе от затвора, докато Путин е жив, но чисто политически Навални не представляваше никаква заплаха за Путин. Заплахата, която той представляваше, беше моралната. Той даваше на хората надеждата, че може да има една друга Русия”.

Ще има ли приемственост след Навални на делото му в търсене на справедливост в Русия, или то ще угасне както славата на Немцов, на Анна Политковская и на Магнитски? Как можем да тълкуваме българското участие в Мюнхенската конференция по сигурността и какви резултати можем да очакваме от него в сложните геополитически трансформации? Какво предвещават европейските избори и световните кризи?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате  тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още