IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Грозданов: Българската електромобилност ще се забави с около 15-20 години спрямо развития свят

Как се развива пазарът на EV, коментира преподавателят във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков"

14:53 | 29.02.24 г. 4

Електромобилността в България ще се забави с около 15-20 години спрямо развития свят. Тази прогноза в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи д-р Веселин Грозданов, преподавател във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков".

Според него Европа и САЩ нямат потенциала да произведат достатъчно електромобили (EV), за да задоволят бъдещото търсене, така че ще трябва да се разчита на Китай, който освен експертиза в сектора, има и лесен достъп до нужните суровини. „Колкото и да се говори за търговски войни, електромобилността не може да навлезе в Европа, както ни се иска, без внос от Китай“, посочи експертът.

Той смята, че електромобилността в България се развива по-бавно от САЩ и ЕС, и напомни, че и предишната мобилност се развиваше по-бавно. „Ако през 30-те и 40-те на миналия век имахме достатъчно на брой автомобили в развитите страни, в България започва след Втората световна война, и то основно министерството на войната има превозни средства. Масово навлизане на автомобили става след 1989 г., когато спираме да чакаме за ред в "Мототехника". Но какви автомобили влизат? Втора употреба, защото не може да си позволим нови“, припомни той.

По думите му в България новите електромобили ще навлизат по-трудно, но ще започне препродажба на такива внесени от САЩ и ЕС. Грозданов съобщи, че обявите за подобни електромобили в България вече са хиляди. Той предупреди, че трябва да се внимава колко е оставащият пробег на батерията.

Д-р Грозданов обясни, че докато пробегът остава важна част за избора на електромобил, много хора ги избират, за да бъдат по-екологични, но и за да демонстрират статус. Той отчете, че електромобилността не е свързана само с батерията, но и със софтуера в един автомобил, който ще "остарява" по-бързо от батерията.

„Китай в момента води с предлагането на електромобили от по-ниския ценови клас, но и Румъния вече предлага такива със своята Dacia, които в българските условия биха били удобни за градска среда, но не и за дълги пътувания заради батериите си“, коментира експертът. И подчерта, че в България се говори за броя на зарядните станции в България, но не и за тяхното качество – дали са бързо, или бавно зареждащи и как са разположени в мрежата. Той обясни, че по-голямата част от станциите са за бавно зареждане, което при по-евтините електромобили означава и повече престой.

„Не може да се очаква да има държавни субсидии за закупуване на електромобили от частни лица в България, е мнението на Веселин Грозданов. – Такава програма би разчитала само на европейски средства, а след развитието на EV пазара в Европа Брюксел вече не би одобрил такова финансиране.“

Защо Apple се отказа от плановете си за собствен електромобил? Какви са спецификите и рисковете на пазара на електрически автомобили? Следят ли ни умните електромобили и какво се случва с данните може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 месец
И кух, и кух!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 11
khao
преди 1 месец
До: cyclop той го плюе и му казва че е бедан, скъсан и недоразвит, ,а нашия си мисли че вали... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
cyclop
преди 1 месец
А дано! Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още