IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Стоянов: С подходяща цена опаковките от гъбен мицел ще заменят на 100% полистирена

Цел на българския завод на Magical Mushroom са пазарите във Франция, Германия и Балканите, съобщи мениджърът на компанията за България

14:14 | 20.03.24 г.

В биоразградимите опаковки, които произвеждаме с новаторска технология, в основата им използваме гъбен мицел. В рамките на 50 дни той се разгражда в почвата. Опаковката представлява 100-процентов заместител на полистирена, като идеята е биоразградимите опаковки в даден момент да го заместят на 100 процента. Тази цел ще бъде постигната, когато се намери подходяща цена. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Божидар Стоянов, мениджър за България в Magical Mushroom Company.

Вероятно до 10 години поне 50% от полистиренните опаковки ще бъдат изцяло заменени, като нашата цел е да сме лидер в тази област, обясни той и напомни, че европейското законодателство стимулира този тип производство.

По думите му България е надделяла пред много други при избора на място за изграждане на завод за биоразградими опаковки от гъбен мицел на британската компания Magical Mushroom Company, като важно стратегическо предимство е членството на страната ни в Европейския съюз.

„Фабриката на "Ботевградско шосе" в София вече работи активно с клиенти, като продава в Унгария и Полша и активно таргетира пазарите във Франция, Германия и Турция, както и съседните ни балкански държави“, посочи Божидар Стоянов.

Мениджърът съобщи, че базата в България е само началото. Целта на компанията е във всяка държава на Балканите да има по едно свое производствено предприятие, защото нуждата от тези опаковки ще се увеличава и само една компания няма да е достатъчна за покриването на голям регион като Балканите. Целта, според него, е да отговорят на търсенето на продукти за клиенти в сферата на дистрибуцията и производството на електроника.

Стоянов отбеляза, че на този етап, особено в нашия регион, едно от най-големите предизвикателства е хората да научат за този вид производство, за да започнат да мислят за използването на тази нова опаковка. Той е на мнение, че те все още не са ориентирани към използването на подобни алтернативи, за разлика от Обединеното кралство, където опаковките масово се заменят.

„Важен фактор за масовото налагане на опаковките от гъбен мицел е преодоляването на предизвикателството за налагане на по-голяма автоматизация на процесите", уточни мениджърът и обясни, че тъй като към момента се работи по индивидуално задание, това води до твърде голямо разнообразие от различни форми и размери, за които трябва да се изработват матрици.

„Това затруднява автоматизацията, но когато процесът се автоматизира в по-голяма степен, то пазарът ще преживее драстично развитие“, прогнозира Божидар Стоянов.

Основните клиенти за опаковките от гъбен мицел към момента са фирми, произвеждащи електроника, парфюмерийни продукти, алкохолни и безалкохолни напитки, при които напълно се заместват опаковките от полистирен за предпазване на продукта.

„Капацитетът на производствената база на компанията в България е 1 милион опаковки годишно. Производството започна тази есен и сега сме в начален етап на формиране на клиентска база. Трябва да разберем нуждите на клиентите и дали ще успеем да постигнем цената, която те търсят, защото все още опаковките от полистирен са по-евтини", отчете Божидар Стефанов.

За колко време фабриката на "Ботевградско шосе" в София подготви производствената си база? Необходима ли е допълнителна обработка на отпадъчната опаковка?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още