IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

167 общини ще разполагат с близо 243 млн. лева за управление на отпадъците

Ако се качите на Витоша, ще видите, че цялата планина е засипана с отпадъци – единственият начин да се отървем е да създадем пазар за тях, посочи екоминистърът Юлиян Попов

18:00 | 24.01.24 г.
Снимка: Dimas Ardian/ Bloomberg
Снимка: Dimas Ardian/ Bloomberg

167 общини от 33 регионални системи ще разполагат с общ финансов ресурс от 242,9 млн. лева за управление на отпадъците по Националния план за управление на отпадъците за тази година. За останалите общини ще бъде обявена отделна процедура в началото на 2025 г. Това стана известно на срещата на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов с кметове и представители на 100 общини, която се проведе в София, съобщи пресцентърът на МОСВ.

За изпълнението на изискванията на нормативната уредба за разделно събиране на биоразградими битови отпадъци и тяхното последващо рециклиране по Програма „Околна среда“ е подготвена процедура „Мерки за изграждане, разширяване и/или надграждане на общински/регионални системи за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци“, която ще бъде обявена през март 2024 г.

Допустими са дейности за изграждане, разширяване или надграждане на системите за разделно събиране и транспортиране на битовите биоразградими отпадъци чрез закупуване на необходимите съдове, техника и съоръжения за разделното събиране задължително на зелените и хранителните отпадъци, с допълнителна възможност и за хартия, картон и дървесни отпадъци, които в момента се събират смесено.

Общините ще могат да кандидатстват с проекти по променения Закон за управление на отпадъците както самостоятелно, така и в партньорство. Процедурата за изграждане, разширяване и надграждане на общински и регионални системи за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци е финансирана по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г.

Изпълнението на проектите ще допринесе за постигане на съответствие с изискванията на нормативната уредба за управление на отпадъците и целите на национално ниво към 2030 г., свързани със задължително разделно събиране на биоотпадъците и намаляване на количествата депонирани битови отпадъци.

 „Ние минаваме от една ера в друга – от опасността да ни наложат наказателна процедура заради неспазване на европейското законодателство към промяна на нагласата ни към отпадъците. Нека въвеждаме дисциплина без налагане на наказания. Както и да гледаме на отпадъка като на суровина“, посочи Юлиян Попов. 

Според министъра България е овладяла проблема с наказателната процедура за отпадъците, но много по-важно е състоянието на околната среда. „Ако се качите на Витоша, сега може би няма да го видите от снега, но цялата планина е засипана с отпадъци. И единственият начин да се отървем от отпадъците е ние да създадем пазар за тях. Не можем да обикаляме страната, да бъдем полицаи и да наказваме всеки. Затова е необходимо да променим нагласата на хората към отпадъците“, посочи той.

По думите на Николай Сиджимов, заместник-министър в еко министерството, всички населени места с над 700 жители, включително курортните, задължително ще имат система за разделно събиране на отпадъци от опаковки, за да се покрие почти цялата територия на страната.

Нормативните изменения са свързани с екологосъобразното управление на отпадъците, които засягат задълженията на местната власт. По-важните от тях се отнасят до въвеждане на задължително разделно събиране на битови отпадъци на територията на общината, включително и на отпадъци от обувки и текстил, пепел и сажди с произход от частни домакинства. Проектът на изменение предвижда осигуряването на най-малко една площадка за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата на територията на общината, в което се включват едрогабаритни отпадъци, опасни отпадъци и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още