IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как достъпът до най-модерните технологии помага на българския агробизнес?

Родни земеделски предприятия внедряват най-новите постижения в света, съизмерими с тези в САЩ

16:57 | 27.03.24 г.

Български земеделски предприятия вече внедряват най-новите постижения в световен мащаб, които са съизмерими с постиженията в САЩ и с тези на европейските лидери. Нашите земеделци имат възможност да се радват на технологии, които са на най-високо равнище. Това каза проф. Теодора Георгиева, директор на магистърската програма „Иновации и дигитална трансформация на агробизнеса“ в СУ , в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

В момента се провежда второто издание на Академия „Иновации в агробизнеса: готови за бъдещето", като идеята на организаторите е преди най-активния земеделски сезон да се срещнат на едно място всички участници в екосистемата на агробизнеса и да се подчертае именно чрез провеждането на подобни събития, че науката и бизнесът са естествени партньори и трябва да са инициативни в съвместната си работа.

„Не трябва да се залъгваме по отношение на настоящото си състояние, защото има редица области, които се нуждаят от подобрение и трябва да се черпи отпит от най-напредналите държави в света по отношение на дигитализацията и модернизацията на селското стопанство. Но е важно да се прави аграрна политика, базирана на факти и данни и именно в това направление научните работници от БАН и останалите членове на академичната общност влизат в своята специфична роля“, каза тя. 

Дигитализацията предоставя много възможности, но изправя агросектора и пред много предизвикателства. Въпреки това, благодарение на съвместната работа между наука и бизнес България има шанса да се изравни с най-големите, коментира Георгиева.

На въпрос на какъв етап е България в процеса на модернизация на агросектора гостът отбеляза, че в областта на високите технологии България има шанса да се изравни с най-големите.

„Вчера вечерта бяха споделени практики от български земеделски предприятия, които внедряват най-новите постижения в световен мащаб, които са съизмерими с постиженията в САЩ и с тези на европейските лидери. Нашите земеделци имат възможност да се радват на технологии, които са на най-високо равнище", посочи събеседникът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 27.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още