IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обща платформа на ЕС ще улеснява наемането на кадри от трети страни

Инициативата дава конкурентно предимство на блока в привличането на таланти, каза Мария Минчева, зам.-председател на БСК

19:20 | 08.05.24 г.

Обща платформа на ЕС ще улеснява наемането на кадри от трети страни, премахвайки административните пречки пред привличането им. Това общо европейско решение би дало конкурентно предимство на блока в привличането на кадри, коментира Мария Минчева, зам.-председател на БСК, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Резервът за таланти на ЕС представлява онлайн платформа, която би стъпила върху националните служби по заетост, чрез която хората от трети страни ще могат да кандидатстват по-лесно за работа в блока, поясни Минчева. По думите й инициативата ще се отрази добре и на бизнесите, които целят набора на кадри и административните изисквания да се случват по-бързо.

В момента работодателите изпитват трудности при намирането на кадри отчасти и заради административните тежести на отделните държави членки. Това предложение не дава нови начини за влизане в ЕС, но дава възможност на публичните агенции за заетост от различните страни да публикуват обяви на едно място. Този инструмент би помогнал търсенето и предлагането на работна ръка.

Цели се улесняване на връзката между търсещите и предлагащите работа. Поставяйки цялата информация на едно място, Европа ще успее да се конкурира с други големи страни, привличащи кадри.

Европа остава най-доброто място за живеене и притегателно място за много мигранти, но проблемът идва от това, че всяка от държавите членки има различни регулации и закони за работата и миграцията, което усложнява достъпа. Това пречи на компаниите, които искат по-бърз достъп, а подобен онлайн инструмент ще премахне административните пречки.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още