IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депозитите на българите са се увеличили с 10% през тази година до над 36 млрд.

Кредитите на домакинствата за периода са намалели със 150 млн. лв. до около 18,5 млрд. лева

12:05 | 28.12.13 г. 17
Автор - снимка
Редактор
Депозитите на българите са се увеличили с 10% през тази година до над 36 млрд.

Със 150 милиона лева по-малко имат да връщат домакинствата на банките тази година в сравнение с миналата. Изводът е на експертите от Българската народна банка. В същото време депозитите се увеличават.

Ако данните на БНБ са показател за живота на българите, то тази Коледа трябва да е малко по-спокойна за немалка част от хората. В момента домакинствата имат кредити в размер на близо 18,5 млрд. лева. Тези пари са с близо 1% по-малко в сравнение с миналата година, но при тази огромна сума това са цели 150 млн. лeвa.

От тях жилищните и потребителските кредити са намалели с 0,5% спрямо ноември 2012 г. В същото време депозитите растат главоломно - в момента парите за черни дни на домакинствата са над 36 млрд. лева, което е с близо 10% повече от миналата година по това време.

През годината правителството се опита да облекчи до известна степен задлъжнелите домакинства. Управляващите обмислят бързите кредити до 400 лева да влязат в Закона за потребителския кредит. Работи се и върху опростяване на стандартните договори за потребителските кредити. Всеки клиент ще получава формуляр по европейската директива за потребителските кредити.

Поставянето на таван на лихвите в нормалната банкова практика обаче не е пазарна мярка. Небанкови финансови дружества вече се обявиха против въвеждането на таван на лихвите по предоставените от тях кредити. Според представители на бранша това противоречи на принципите на пазарната икономика и ще бъде в ущърб на потребителите, защото много компании ще прекратят дейността си.

След серия сигнали до Комисията за защита на потребителите и прокуратурата управляващите решиха да наложат регулация и за кредитите под 400 лева. Според европейския регламент на контрол подлежат всички заеми над 200 евро. По данни на небанковите институции над 50% от заемите са за ремонт на жилище или автомобил, 5% са за погасяване на задължения, а 3% - за лечение.

Иначе от левицата предлагат и други промени в законодателството за ипотечното и потребителското кредитиране. Например националната банка да определя базовия лихвен процент, а банките да избират свой рисков процент при отпускането на кредити.

Промените в законодателството предвиждат и до 1% размер на наказателната лихва при предсрочно погасяване на кредитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 5
misanthrope
преди 10 години
И само за да не съм голословен като тебhttp://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pensionnite-fondove-s-dohodnost-mejdu-5-i-10-prez-2012-g,148891/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
:) Мноооого обичам :) В каквото съм влагал, влагал съм ама съм толкова напред че съм велик, а ти си *** кажи де, кой фонд, каква доходност за коя година..... хайде да видим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 11
SS-23
преди 10 години
Не съм съгласен с теб! От банките зависи много....да не кажа почти всичко, за да живне тая мижава страна!Банките убиват всичко "живо, куцо, кьораво и сакато"....с лихвата! "Лихвата" е голямата измама в съвременният живот! На "нея" се дължат дефакто катастрофите! Какво е "лихвата"? Ами това е едно измислено задължение към този, който е взел (а отдавна вече не е и взел, ами просто напечатал, взел "от въздуха") парите на едни наивни хора, и ги е дал на други наивни хора!Изчезне ли лихвата.... изчезват всички проблеми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 6
supertrader
преди 10 години
Пари които да стоят в банките едва ли има повече от 10%, значи в банките да има най много 3.6 милиарда .Имащите да вземат пари от банките могат да им искат 36 милиарда, но ще ги получат ако банките могат да заемат тези пари отнякъде другаде и да ги внесат в страната.Т.е. извода е че банковата система е по неспособна да финансира възтановяне на икономиката и с всеки изминал ден това се задълбочава, а причината е в спада на цените на активите. Ако оборота от продажба на активи нарастне, то в банките чак тогава ще влязат пари и те завъртят тези пари много пъти, тогава и само тогава може да се каже че банките вече са в състояние да възтановят икономиката.Въобще от банките нищо не зависи, те са независими и са като проста лодка в река - винаги ги носи течението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
game_over
преди 10 години
economics e brutalna igra. Ne sa vzeli pe4atnicata da sa po-efektivni s 1 mln. Iskat da se podsiguriat s pravoto da nape4at pari. Tova riskiva celia depozit ne 0.5% ot nego. I horata v BG ne sa maloumni. Razbirash li razlikata mejdu 10 mlrd i 1 mln. Iskrov iavno ne.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
Pivoley
преди 10 години
Описаното от теб не се случва, поради същата причина, поради която, въпреки спадащата цена на кредитите, не се увеличава нито кредитирането, нито инвестициите (в т.ч. както вътрешните, така и външните).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 1
trendline
преди 10 години
Пенсионните и здравните фондове са най-големите пирамиди,ама и без тях не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
"Zasto depozitie spored statistikata na BNB stavat prez tazi godina mnogo po kratkosrochni. Agentite sa gotovi da gi iztegliat vseki moment. Ne viarvan na kartela na bankite i BNB. "Елементарно Уотсън! След като миналата година въведоха данък върху срочните депозити, повечето банки пуснаха безсрочни депозити с високи лихви, но ако не теглиш от депозита през годината. Реално това си е срочен депозит, но поради данъчни причини се нарича безсрочен :) Няма нъжда да търсиш под вола теле! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
Ти лично пробвал ли си това или просто си говориш теоретично? 1)Тия 10% напред.. сигурен ли си че си напред и няма да ти ги вземат като си изтеглиш застраховката или фонда? Та... дали ги спестяваш или само ги отлагаш?2) Тия 7-8% годишна доходност кога ги сънува и къде? Колко пенсионни фонда изобщо са напред за последните 5 г. ? Дори да са 7-8% те са 7-8% можеби този месец. Колко ще са утре не се знае, може и да си назад, Абе с две думи погледни си извлечението от пенсионния фонд и пак помисли, преди да наричаш хората суяци. Само кажи ти лично къде в какво си вложи парите и колко си напред?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
game_over
преди 10 години
ami pe4atnicata za pari ia dadoha na francuzi s argument, 4e sa s 1 mln po-efektivni. Na tozi etap parite ne se uveli4avat, no prez 2013 vsi4ki praviat depozitite si po-kratkosro4ni, koeto e vidno ot BNB statistka. Iavno horata osaznavat 4e ima risk za valutnia bord i sa gotovi da reagirat. do sega edva li drug e pe4atal parite na BG i tova e 4ista pe4alba za tiah.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още