IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задъхва ли се Русия на Путин?

Проблемите за руската икономика остават в сянка на фона на високата цена на петрола

21:02 | 24.03.14 г. 74
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Задъхва ли се Русия на Путин?

Доста преди настъпването на настоящите политически сблъсъци в Източна Европа, Владимир Путин бе обявен за най-влиятелната личност в света за 2013 г. Въпреки заграбването на територии и другите геополитически успехи, които засилиха вътрешното доверие в руския лидер, реалната основа на властта – стабилната икономика, постепенно се разпада.

Икономическият растеж на Русия се понижи от средните за последното десетилетие 7 на сто до едва 1,3% през миналата година. Според последните очаквания на местната финансова институция Sberbank пък разширението през настоящата година ще бъде нулево.

Усещайки предстоящите неприятности, богатите руснаци изтеглиха парите си от страната с един от най-бързите темпове в последните две десетилетия. Чуждестранните инвестиции се свиха с общо 60 млрд. долара от 2012 г. насам, докато рублата изгуби 22% от покупателната си стойност спрямо американските пари в последните две години.

Проблемите за руската икономика в последните тримесечия до голяма степен оставаха в сянка на фона на високата цена на петрола. Русия все още е износител номер едно на "черното злато" в света и пазарната стойност от приблизително 110 долара за барел в последните три години продължава да подпомага местната икономика.

Въпреки това и с просто око е видимо, че руската икономика е в застой, което в дългосрочен план е предпоставка за множество проблеми.

След като пое властта през 2000 г., Путин започна да работи в посока слагането на край на политическата нестабилност и инфлацията, които завладяха Руската федерация при Борис Елцин. Той успя да стабилизира икономиката, овладя държавния бюджет и ограничи дълговете. Покачващите се цени на петрола и печатницата на Руската централна банка свършиха останалото.

Между 2000 г. и 2010 г. доходите на глава от населението нараснаха до 10 000 долара спрямо постиганите по-рано 1 500 долара. Неслучайно президентът започна десетилетието със 70% одобрение от местното население, което традиционно е свикнало да живее с напрежението, което предоставят управленията под формата на еднолични режими.

Високото самочувствие и самонадеяността на бившия агент на КГБ обаче му изиграха лоша шега. Неотдавна бившият американски президент Джордж У. Буш заяви в интервю, че Путин се е превърнал от загрижен за задълженията на Русия към човек, който днес инвестира петролните печалби в популистки проекти, които целят бетониране на властта му.

Въпреки нарастващата му репутация като геостратегически ръководител, Владимир Путин видимо изпуска юздите що се касае до икономическите стратегии. Във времената, когато страни като Мексико отварят петролната си индустрия за частни инвестиции, Русия все повече се затваря, ограничавайки до минимум комуникацията с чуждестранните партньори.

Държавната петролна компания Роснефт вече контролира 40% от производството на петрол. Ефективността на дружеството обаче е доста спорна на фона на глобалните тенденции за отдаване под наем на производствените мощности на по-мотивирани частни изпълнители в продължение на години.

За да запази своя федерален бюджет в баланс, Русия се нуждае от цена на петрола от поне 110 долара за барел. С оглед на необходимостта кризата в Източна Европа може и да е логичен ход, който цели повишаване на напрежението на международните стокови пазари. Евентуално отстъпление в цената на търгуваното на Стария континент "черно злато" вероятно би имало унищожителен ефект върху руската икономика.

Засега руснаците аплодират действията на своя лидер, който върна Кримския полуостров в пределите на федерация за първи път в последните 60 години. Това обаче може и да се промени, ако икономиката продължи да буксува. Геополитическите победи на "най-влиятелния човек" застрашават с все по-голяма сила основното, върху което се крепи света през XXI век – рационалната отворена към света пазарна икономика.

Повече за икономиката на Русия и връзката и със Стария континент вижте в разговора на Вероника Денизова от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

62
rate up comment 2 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
спекулативно предположение-изплашили са се от нашата неефективност на армията и са си били камшика в стил-"не ви щем за другарчета повече, ще си търсим други приятели" :) Ама знаеш ли що-щото са ни самолетите, автоматите, повечето от бронираната техника и т.н. останали от времето на гадният соц. който се е задъхвал икономически, но е можел да поддържа въоръжение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 10 години
Аха , предстой да видим , чесно казано не мисля че си прав п.п. По отношение на дълга Японския от години е над 200 % от БВП-то п.п.п. Верно са си тръгнали американчетата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 4 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
А "нещото" с многото имена всъщност има реално изражение - ИКОНОМИЧЕСКИ КРАХ! Пълна идейна безизходица как да се поддържа системата в постъпателно движение! Кой мисли, че може да продължава до безкрай печатането и наливането на пари? Защо дори и след "вливането" на толкова много пари в САЩ продължава два пъти годишно да се занимава сенатът с увеличаване на дълговия таван? Защо не тръгва икономиката в Европа? Това, което се публикува и обявява никога не е цялата истина и въпреки това положението е страшно! А каква е истината?Истината е, че светът повече не може да продължи така, а какво са ни намислили като алтернатива, скоро ще видим! Тази година! Никой няма да чака Русия да се задъхва, защото някои вече са на изкуствена вентилация... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
да де-тръгнаха си от Берлин, а останаха в Крим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
Прав си. Но не съм съгласен, че Русия ще иска повече от Украйна-сега ще топат топката докато се успокои напрежението. Това поне е редно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 9 rate down comment 0
Людени
преди 10 години
Колегата .... хайде "по-леко" с 3-та св. война .... а що се отнася до Крим - кой изгони руските военни от Берлин и източната част на Германия .... тръгнаха си сами (това е отговора), а семействата им решиха да останат (повечето).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 2 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
кои всички?????? Със САЩ и със нас-лакеите, зависими от САЩ???? И като се изпокараха какво стана???? Крим си заслужава изключването от Г8, щото до сега друго не видяхме. Само да знаеш-Тръкстън напусна в петък. Отвори си картата на Черно море и се загледай кое пристанище е най-близо до средата. А да ти кажа(макар, че откровено ще вляза в сферата на спекулациите-просто е нямало реален конликт да проверим думите ми)-превеса е на страната на Русия във военноморското дело и на страната на Щатите във ВВС. Те за това думкат самолетоносачи като за световно...не че Русия няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
Ама вече ставате смешни с този Крим! То всъщност това ви поднасят вече медиите, ама имайте малко самоуважение! Защо приемате, че Путин е толкова ***?! Какъв Крим? Какво му беше на руския флот преди присъединяването? Кой можеше да го изгони от там и как? Същият, който сега ще гони Русия от Крим ли? Е що не ги изгонят? Еми мислете малко! Как започна всичко и как се стигна до аншлуса на Крим? И най-важното - защо и кому беше нужна цялата патаклама със сандвичите на Мейдана? Кой и защо поднесе на Янукович и прагматичния Азаров договор, който и Миглена Кунева сигурно ще се замисли дали да подпише? Кой и защо поддържаше очевидно неконституционен метеж с ясната представа какво следва и как ще реагира Русия?! Защо???!!!Никой ли не разбира, че започна 3-тата световна война, в която пак Русия беше вкарана с провокации в ролята й на виновен за нещо, което вече се е случило, но не е официално обявено! До сега срамежливо му викаха "криза", а от тези дни - санкции. А, и виновният вече е посочен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 10 години
не става въпрос за медии - мисля че човека е прав . Те наистина са напът да се изпокарат със всички заради Крим . Наистина придобивките са мижави както и да ги погледнеш . А относно контрола в Чермо море - това може да става от всяко едно пристанище стига да имаш читави бойни кораби . п.п.Правили ти впечатление че "Тръксън" влезе на учение и не излезе от черно море :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
ниско чело?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още