IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задъхва ли се Русия на Путин?

Проблемите за руската икономика остават в сянка на фона на високата цена на петрола

21:02 | 24.03.14 г. 74
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Задъхва ли се Русия на Путин?

Доста преди настъпването на настоящите политически сблъсъци в Източна Европа, Владимир Путин бе обявен за най-влиятелната личност в света за 2013 г. Въпреки заграбването на територии и другите геополитически успехи, които засилиха вътрешното доверие в руския лидер, реалната основа на властта – стабилната икономика, постепенно се разпада.

Икономическият растеж на Русия се понижи от средните за последното десетилетие 7 на сто до едва 1,3% през миналата година. Според последните очаквания на местната финансова институция Sberbank пък разширението през настоящата година ще бъде нулево.

Усещайки предстоящите неприятности, богатите руснаци изтеглиха парите си от страната с един от най-бързите темпове в последните две десетилетия. Чуждестранните инвестиции се свиха с общо 60 млрд. долара от 2012 г. насам, докато рублата изгуби 22% от покупателната си стойност спрямо американските пари в последните две години.

Проблемите за руската икономика в последните тримесечия до голяма степен оставаха в сянка на фона на високата цена на петрола. Русия все още е износител номер едно на "черното злато" в света и пазарната стойност от приблизително 110 долара за барел в последните три години продължава да подпомага местната икономика.

Въпреки това и с просто око е видимо, че руската икономика е в застой, което в дългосрочен план е предпоставка за множество проблеми.

След като пое властта през 2000 г., Путин започна да работи в посока слагането на край на политическата нестабилност и инфлацията, които завладяха Руската федерация при Борис Елцин. Той успя да стабилизира икономиката, овладя държавния бюджет и ограничи дълговете. Покачващите се цени на петрола и печатницата на Руската централна банка свършиха останалото.

Между 2000 г. и 2010 г. доходите на глава от населението нараснаха до 10 000 долара спрямо постиганите по-рано 1 500 долара. Неслучайно президентът започна десетилетието със 70% одобрение от местното население, което традиционно е свикнало да живее с напрежението, което предоставят управленията под формата на еднолични режими.

Високото самочувствие и самонадеяността на бившия агент на КГБ обаче му изиграха лоша шега. Неотдавна бившият американски президент Джордж У. Буш заяви в интервю, че Путин се е превърнал от загрижен за задълженията на Русия към човек, който днес инвестира петролните печалби в популистки проекти, които целят бетониране на властта му.

Въпреки нарастващата му репутация като геостратегически ръководител, Владимир Путин видимо изпуска юздите що се касае до икономическите стратегии. Във времената, когато страни като Мексико отварят петролната си индустрия за частни инвестиции, Русия все повече се затваря, ограничавайки до минимум комуникацията с чуждестранните партньори.

Държавната петролна компания Роснефт вече контролира 40% от производството на петрол. Ефективността на дружеството обаче е доста спорна на фона на глобалните тенденции за отдаване под наем на производствените мощности на по-мотивирани частни изпълнители в продължение на години.

За да запази своя федерален бюджет в баланс, Русия се нуждае от цена на петрола от поне 110 долара за барел. С оглед на необходимостта кризата в Източна Европа може и да е логичен ход, който цели повишаване на напрежението на международните стокови пазари. Евентуално отстъпление в цената на търгуваното на Стария континент "черно злато" вероятно би имало унищожителен ефект върху руската икономика.

Засега руснаците аплодират действията на своя лидер, който върна Кримския полуостров в пределите на федерация за първи път в последните 60 години. Това обаче може и да се промени, ако икономиката продължи да буксува. Геополитическите победи на "най-влиятелния човек" застрашават с все по-голяма сила основното, върху което се крепи света през XXI век – рационалната отворена към света пазарна икономика.

Повече за икономиката на Русия и връзката и със Стария континент вижте в разговора на Вероника Денизова от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

52
rate up comment 1 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
исторически доказано в: Китай, САЩ(нема кво да се лъжем-там от Клинтън насам все по-тоталитарно става), Виетнам, ОАЕ да продължавам ли???А какво е спечелила Русия-пристанището, което контролира цялото Черно море(което включва и голяма част от Турция) и няколко хиляди кв. километра плодородна земя. Кажи това за земята на холандците да ти кажат те кво мислят. А Брежнев е един от най-читавите ръководители на СССР, ама това е друга тема. Да погледна ли на Пеевски медиите какво мислят по въпроса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 10 rate down comment 4
data
преди 10 години
Авторитарните режими са полезни за една държава максимум 10 г. - стабилизират институциите . След това обаче започват да дърпат назад . Това е исторически е доказано многократно п.п. По темата с Крим ето ви мнението на един руски журналист :"Целият този грандиозен шум, изпокарването с целия свят, невероятно раздухване на национализъм... И какво имаме като резултат? Полуостров с една военна база на флота, който не може да напусне Черно море? "ето и цялата статия : http://***.dnevnik.bg/analizi/2014/03/24/2266964_rusiia_se_vrushta_kum_vremenata_na_brejnev_i_tova_e/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 5 rate down comment 14
krasssen
преди 10 години
Студената война по време на соца задуши СССР с изолация и санкции. Прогнозите за капитулация на руската икономика с подобни средства са утопии на потъналите в дългове западни империи.Нефта и газта са реални богатства в сравнение със зелените хартиики и виртуалните им еквиваленти.Да живее Путин!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 1 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
това за мухата сега се сетих пак и се смях отново...ама ни отива много...ако наистина наложат санкции и резултата е такъв, какъвто си мисля ако видя плевнята (когато и да е в моя живот) с риск да ме осъдят ще му плесна един чомбек и аз.Като каза преориентира-въпрос към "правилните евроатлантици":на кого е по-лесно да се преориентира? На Русия, ако смъкне малко цената на газта и петрола и се съсредоточи повече към азиатските пазари(заб.1: да се провери кой са най-големите вносители на нефт и газ в света) или ЕС да си намери нови доставчици в рамките на 1(примерно) година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 7 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Основния агресор в света е САЩ.Коментар 44 ми беше по повод заглавието дали се задъхва Русия.Задъхва се малко но е твърде далеч от задушаване. Даже като слушам познати руснаци това задъхване досега изглежда твърде оздравително, сплотяващо и здравословно за Русия.А запада като че ли пробва новата си стратегия, с която иска да замени всички световни войни с оръжия и вместо с оръжия да се воюва само икономически с помощта на подчинените медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
Лелеее, и ся квооо?Хааахаха...! Е много са изтеглили! Па те гърците теглеха по 200 млн. на ден в разгара на фалита си, и кво стана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 8
deant
преди 10 години
Това беше абсолютно подмолен опит за репресия. Само показва как САЩ контролира всичко, от масовата информация до частните компании. Кой ми говореше за комунизъм и репресия? Кой е основния агресор в света? Не бих казал, че е Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 8
kalendar
преди 10 години
само ще ти кажа, че преди 7-8 години и Виза и МастерКард бяха по-скоро екзотика за нашата просперираща държава, члена на ЕС от тъкмо толкова(7 год.). Та не е като да има кой знае какво значение, хеле пък в държава с няколко трилиона БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Абе пълни смехории! Скоро май ви разправях вица за мухата, дето много била мераклия да оноде слона! Много хора се опитват да маскират собствената си екзистенциална недостатъчност с псевдопатриотизъм и евроатлантизъм! Меркел и Оланд се чудят как да се сгънат и да се ослушат, наш'те комити Жужо и Боце обаче им въртят с пръст, че не може с половинчати и нерешителни санкции!Тук обаче темата е колко ще се задъха Русия от санкциите и разни двуизмерни правят анализи как след няколко години Европа ще се преориентира към еди какво си и Русия ептен ще клекне! Да, според наистина сериозни специалисти, след 10 години може и да се измисли някаква алтернатива на руските енергийни доставки! До тогава и Путин може да е починал от нещо, а на мястото му да е дошъл внукът на Елцин!Никой обаче не говори за тази зима, а до месец - два в Украйна или трябва да влезе Русия, или САЩ, защото аз ви казвам, че там всичко едва започва!Алоо, никой нямаше да си харчи парите за Мейдан, за да подари Крим на Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Руската универсална електронна карта трябва да спре масовото теглене на депозити, след като вложителите изтеглиха над 110 млн. долара само за двата дни след новината за решението на Visa и MasterCard, които обявиха, че блокират употребата на техни карти в Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още