IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задъхва ли се Русия на Путин?

Проблемите за руската икономика остават в сянка на фона на високата цена на петрола

21:02 | 24.03.14 г. 74
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Задъхва ли се Русия на Путин?

Доста преди настъпването на настоящите политически сблъсъци в Източна Европа, Владимир Путин бе обявен за най-влиятелната личност в света за 2013 г. Въпреки заграбването на територии и другите геополитически успехи, които засилиха вътрешното доверие в руския лидер, реалната основа на властта – стабилната икономика, постепенно се разпада.

Икономическият растеж на Русия се понижи от средните за последното десетилетие 7 на сто до едва 1,3% през миналата година. Според последните очаквания на местната финансова институция Sberbank пък разширението през настоящата година ще бъде нулево.

Усещайки предстоящите неприятности, богатите руснаци изтеглиха парите си от страната с един от най-бързите темпове в последните две десетилетия. Чуждестранните инвестиции се свиха с общо 60 млрд. долара от 2012 г. насам, докато рублата изгуби 22% от покупателната си стойност спрямо американските пари в последните две години.

Проблемите за руската икономика в последните тримесечия до голяма степен оставаха в сянка на фона на високата цена на петрола. Русия все още е износител номер едно на "черното злато" в света и пазарната стойност от приблизително 110 долара за барел в последните три години продължава да подпомага местната икономика.

Въпреки това и с просто око е видимо, че руската икономика е в застой, което в дългосрочен план е предпоставка за множество проблеми.

След като пое властта през 2000 г., Путин започна да работи в посока слагането на край на политическата нестабилност и инфлацията, които завладяха Руската федерация при Борис Елцин. Той успя да стабилизира икономиката, овладя държавния бюджет и ограничи дълговете. Покачващите се цени на петрола и печатницата на Руската централна банка свършиха останалото.

Между 2000 г. и 2010 г. доходите на глава от населението нараснаха до 10 000 долара спрямо постиганите по-рано 1 500 долара. Неслучайно президентът започна десетилетието със 70% одобрение от местното население, което традиционно е свикнало да живее с напрежението, което предоставят управленията под формата на еднолични режими.

Високото самочувствие и самонадеяността на бившия агент на КГБ обаче му изиграха лоша шега. Неотдавна бившият американски президент Джордж У. Буш заяви в интервю, че Путин се е превърнал от загрижен за задълженията на Русия към човек, който днес инвестира петролните печалби в популистки проекти, които целят бетониране на властта му.

Въпреки нарастващата му репутация като геостратегически ръководител, Владимир Путин видимо изпуска юздите що се касае до икономическите стратегии. Във времената, когато страни като Мексико отварят петролната си индустрия за частни инвестиции, Русия все повече се затваря, ограничавайки до минимум комуникацията с чуждестранните партньори.

Държавната петролна компания Роснефт вече контролира 40% от производството на петрол. Ефективността на дружеството обаче е доста спорна на фона на глобалните тенденции за отдаване под наем на производствените мощности на по-мотивирани частни изпълнители в продължение на години.

За да запази своя федерален бюджет в баланс, Русия се нуждае от цена на петрола от поне 110 долара за барел. С оглед на необходимостта кризата в Източна Европа може и да е логичен ход, който цели повишаване на напрежението на международните стокови пазари. Евентуално отстъпление в цената на търгуваното на Стария континент "черно злато" вероятно би имало унищожителен ефект върху руската икономика.

Засега руснаците аплодират действията на своя лидер, който върна Кримския полуостров в пределите на федерация за първи път в последните 60 години. Това обаче може и да се промени, ако икономиката продължи да буксува. Геополитическите победи на "най-влиятелния човек" застрашават с все по-голяма сила основното, върху което се крепи света през XXI век – рационалната отворена към света пазарна икономика.

Повече за икономиката на Русия и връзката и със Стария континент вижте в разговора на Вероника Денизова от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

42
rate up comment 4 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
анджък...може би ще им изгоним собствениците на недвижими имоти и пак ще ги национализираме? Или пък предлагам да не ползваме (примерно да бойкотираме) техните изкопаеми горива, и особено тия дето са произведени от Лукойл...нищо, че това са на практика всичките у нас. От утре спираме да ползваме коли-само на колела, както е в Холандия! И ток от ТЕЦовете предлагам да не ползваме-нема да храним бившите комунисти! Предлагам и друго-кой къде продава нещо на руският пазар(това са от тежка промишленост, през лека промишленост до пазар и на храни, цигари и т.н.-всичко което някой е успял да запази от соца като пазар) - да спре веднага! ЕС има нужда от независимост!!! От къде нефт? Къде пазари? Как ще се оправим с руските инвестиции у нас? Не можем да говорим за пари, когато на карта са европейските принципи и норми(а именно-кой не ме кефи не е демократичен!)!Обявявам всеки, който си зарежда бензин на нещо различно от Ромпетрол(само те не ползват рафинерията на Лукойл) за национален предател!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
аз намесих ГЕРБ-ти каза 3те партии, като аз спекулирах и предположих, че ти включваш и ГЕРБ сред тях. Освен това виж плевнята какви са му констатациите за това как трябва да се действа-санкции до дупка икономиката на БГ не е важна. Ти ми кажи, дали не е координирал действията си с тинк танковете(щото отказвам да повярвам че Рапона има мозък за две стотинки).Относно изолацията от ЕС-както и да ти се иска да изглежда, в момента Станишката(хубав-лош е друга тема) е председател на ПЕС. Искам да си представиш конкуренцията ББ да е председател на ЕНП и да ми кажеш дали е възможно. Това ли е изолацията? Остави мантрите, че пак ще стана емоционален. Както и да му викаш ти-Орешака има подкрепата на председателя на европейската си партия. Ако искаш да ми кажеш нещо, което очевидно няма да се съглася-с линкове моля! Или поне с аргументи, а не с манипулативно-"мисля няма да отречеш"-не просто ще отрека, а ще опровергая! Не ми говори с думите на Рапона, моля те, че вярно се дразня от нивото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 9 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 10 години
Аз мога да го разбера президентчето Жужо, дето се пъне със санкции срещу Русия, защото първо - както на всички политици, на него ние за това му плащаме - да ни шиба! Второ - той е пребоядисан комсомолец, сиреч - фурнаджийска лопата. Утре може да стане пръв друг на Путин, ако сегашните му господари от запад изпуснат въздуха! Такива шебеци аз от едно време ги знам - СДС беше пълно с такива!По-скоро ми е чудно как може уж мислещи хора тук да коментират санкции, които България ще налага на Русия!!! С какво ще я санкционираме? Като си платиме борчовете на Булгаргаз, или като не си платим неустойките за Белене, дето всеки момент ще ни ги връчат официално?! Или може би, като сами си затворим 5 и 6 блок на Козлодуй преди руснаците от Атомстрой да са ни отрязали за удължаване на срока на експлоатация?Може пък да ги накажем, като започнем да връщане руски туристи или им спрем малкото продукти, които шепа български фирми успяват да се доредят да продадат в Русия?На Жужо му е лесно да си жужка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 7
Internet
преди 10 години
Напълно си прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 0 rate down comment 8
Internet
преди 10 години
Авторът на този пасквил е поръчков ***!Само това и нищо повече!сори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 10 години
Чакай сега:) не съм намесвал или казвал нещо за Герб.Казвам само, че ако се стигне до санкции, 3 те партии, ако са национално отговорни, щат не щат трябва да работят координирано. Не казвам да се прегърнат и разцелуват, а да работят за една цел в европейските си семейства - а иммено, при такъв вариант, да бъдем компенсирани. Мисля, че биха се разбрали за това. Вчера как се разбраха - и за обща позиция, и за ЦИК постигнаха някакъв компромис... Най важното мисля. че ще разберат, че и 3 те имат интерес от подобна координация. Или че - биха загубили много повече, ако не се координират. А за правителството - на колкото и противоположни позиции да сме или да сме били, мисля няма да отречеш, че правителството ни и премиера са в лека изолация от ЕС. Не злобея и не обвинявам или възхвалявам някой..Просто си е факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
добре-а с кое правителство щеше да е лесно или поне възможно:)))) И как виждаш някой да се координира с ГЕРБ или пък ГЕРБ да се координира с някой???? Няма да им коментирам повече партията, че пак ще стана емоционален:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 1
georgi_shum
преди 10 години
Съгласен, трябва да изтъргуваме подкрепата си, ако все пак се отиде към по сериозни санкции. Но с това привителсто ще е малко трудно, но не и невъзможно.. особенно, ако и 3 те основни полит. партии заработят координирано, за това в европейските си партии, може и да стане..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 8
0pk
преди 10 години
Каква точно е кризата в Украина?Да помислим.1. По време на олимпиадата финансирани от "неизвестен" раздавач на сандвичи, майданците организират демонстрации и преврат, като новото правителство се обръща на запад.2. След олимпиадата, практически без 1 изстрел Путин приобщава една малка част от Украина - Крим.3. Останалите 40 милиона украинци са в състояние на гражданска война и ще увиснат на врата на същия този раздавач на сандвичи, защото скъсаха връзките с източните си съседи.4. Какво ще стане когато новодошлата украинска власт изхарчи подарените заеми от УСА у ЕС, дали нещата ще се нормализират? Гледам че единия вече го отстреляха неговите си. Явно не можаха да разделят нещо.5. Путин вече няма да прави нищо, освен да подкрепя официално рускоезичното население в Украина. 5. Значи за ЕС остава една разграбена от бандити държава със заеми и зависимост от енергийни ресурси, а за Путин малко санкции.Кой ще се задъха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
погледни ми първите постове в тая тема. Аз също ти цъкнах плюс(вторият беше от мен). Но за съжаление не съм съгласен-пътя на България трябва да е в приятелство с Русия и позитивен тон(сега да не ме обвинят в русофилия-смятам, че трябва да е и в приятелски тон и с Турция, Китай, Япония, Германия, Франция, Великобритания и т.н. за САЩ напоследък съм раздвоен, но като ми мине предполагам и тях ще ги сложа в тая група). Моето мнение е, че да се скараш с държавата(при това говорим за държавата, а не за някоя фирма), която контролира част от банките ти, която контролира най-големите собственици на недвижими имоти в страната и чрез тези собственици-контролира и земеделието ти, контролира доставката на голяма част от ресурсите ти и на горивата ти и е един от най-големите ти пазари... Не-не искам санкции, нека си вземат Крим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още