IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ген. Кирчо Киров: Отношенията между ЕС и Турция са сложни

България има своето място като фактор на въздействие, заяви бившият шеф на разузнаването

13:43 | 29.11.16 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Отношенията между Европейския съюз (ЕС) и Турция са много сложни на фона на гласуваната преди дни от Европейския парламент резолюция за замразяване на преговорите с Анкара, въпреки че тя няма задължителен характер. Това заяви бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров пред телевизия Bulgaria ON AIR.

По повод отговора на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, който заплаши в отговор на резолюцията, че ще отвори границите за бежанциген. Киров заяви, че Ердоган е непредвидим, а на територията на Турция има около 3 млн. мигранти. Думите на турския президент според него трябва да се разглеждат като потенциална заплаха. 

От друга страна той отчете, че ЕС е най-сериозният икономически партньор на Турция. 

За ролята на България ген. Киров смята, че страната има своето място като фактор на въздействие върху процедурите, а не само като малък съсед, защото е член на ЕС и НАТО.

Натискът върху България трябва да се третира като натиск върху Европейския съюз, каза той по повод заплахите на Ердоган и реалното присъствие на мигранти по границата и в страната.

Според него свиканият днес Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) трябва да се произнесе по разрешаването на фундаменталния проблем в момента с политическата криза.

Той заяви още, че служителите на МВР са действали адекватно при бунта на мигрантите в Харманли и ситуацията е била овладяна сравнително бързо.

Президентът Росен Плевнелиев се опита да приобщи Румен Радев към процеса на разрешаване на политическата криза, коментира журналистът Тома Биков.

Той смята, че отказът на новоизбрания президент да участва в днешното заседание на КСНС  журналистът коментира:  „След 22 януари той няма да има къде да се скрие“. По думите му отказът е трябвало да бъде заявен на брифинг, а не с пост във  Facebook и това показва, че още не е излязъл от предизборната кампания.

Журналистът очаква да имаме едно служебно правителство сега, второ след 22 януари и предсрочни избори.

Изтървахме момента, в който трябваше да върнем обратно мигрантите, а тези без документи да бъдат в центрове от затворен тип, заяви преводачът и журналист Мажд Алгафари. Според него системата е зациклила, а центровете трябва да са от затворен тип. 

Ако мигрантите са хиляди, опасността става голяма, предупреди той. 

Вижте още във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още