IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти очакват спад на лихвите по заемите след въвеждане на еврото

Оправдани ли са страховете и кои са плюсовете от разплащането с европейската валута, коментират Димитър Златинов, Стела Ралева и Атанас Пеканов

11:30 | 28.10.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Страховете от въвеждане на еврото не са оправдани. Очаква се намаляване на лихвените проценти заради понижаването на валутния риск и валутната премия. Този коментар в ефира на Bulgaria ON AIR направи доц. Стела Ралева.

"Хората трябва да са спокойни, превалутирането ще стане по същия начин, както превалутирането на стоките. Значителна част от кредитите вече са в евро, така че не се очаква някакъв ефект. А предизвикателствата пред нас са за това как ние да се адаптираме и включим в еврозоната, и в същото време да функционираме успешно", посочи икономистът.

Според нея членството в еврозоната ще бъде и стимул за търговията, защото ще намаляват и трансакционните разходи.

По думите на Стела Ралева намаляването на лихвените проценти ще се отрази на финансирането на дълга, но и ще повиши доверието на чуждестранните инвеститори. „Напоследък имаме проблем в икономиката, който е свързан с намаляването на инвестиционната активност", напомни тя.

Доц. д-р Димитър Златинов, зам.-декан на Стопанския факултет и ръководител на Катедра "Икономика" в СУ „Св. Климент Охридски“, заяви, че отлагането на влизането на България в еврозоната ще зависи от икономическата ситуация.

"Практиката на страните, които са въвели еврото, показва, че увеличението на цените е минимално. То е средно 0,3%. Ситуацията в момента е много по-турбулентна, ние имаме по-високи инфлационни темпове в резултат на други фактори, така че едва ли едно въвеждане на еврото би довело до сериозен ръст на цените", допълни Стела Ралева.

Димитър Златинов е убеден, че ще се спази фиксираният курс към еврото. "Практиката, която наблюдаваме, не поставя съмнения в тази посока. И другата промяна – нашата централна банка ще започне да участва пълноправно в решенията на Европейската централна банка", подчерта той.

Ралева поясни, че превалутирането се извършва по официалния валутен фонд, след което става закръгляне.

Попитана дали хората трябва да имат притеснения, че ако дадено нещо в момента струва 1 лев, то след това ще струва 1 евро, Ралева отговори: "Няма основания за това, трябва да сме наясно, че е важна информационната кампания. Важно е и какви ще са контролните механизми. Има риск от увеличение на цените, но той не засяга еднакво различните стокови групи. Практиката показва, че повече нарастват цените на някои услуги, докато за групата на хранителните и промишлените стоки увеличението е минимално."

Димитър Златинов смята, че поскъпването ще зависи от нивата на конкуренция. "Ако ние се предпазим от повишаването в отделните сектори, това няма съществен ценови ефект. Ние сме стигнали до свръхзадлъжнялост. Притесненията ни на този етап са свързани с бюджетното салдо и това, което наблюдаваме в повишаването на лихвените проценти, по които правителството се финансира", добави той.

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов определи решението на депутатите от четвъртък за ускоряване на приемането на еврото през 2024 г. като важно. Пред Нова телевизия той прогнозира, че месечните вноски на кредитите ще започнат да падат.

„Ако общите лихвени условия в страната се намалят, а те ще се намалят, и гражданите имат възможност за предоговаряне, или имат променлива лихва, те ще спечелят от това. Вместо да се рефинансира или финансира, кредитът им на 10%, ще е на 8% или 7% или 5%”, обясни Пеканов. Той е категоричен, че всички договори трябва да се обновят, без да бъдат ощетени потребителите.

Вицепремиерът се надява, че институциите ще работят и очаква да спре спекулацията. Той потвърди, че обмяната на парите ще се извършва в банки и пощенски клонове безплатно. „При злоупотреби на търговци с курса може да се затварят обекти. В някои страни се залагат черни списъци, в които се описват всички обекти, които злоупотребяват с курса, даде пример Пеканов. – Ще има телефонна линия, на която гражданите да се обаждат, ако забележат нарушение.“

Вицепремиерът съобщи, че скоро ще започне изборът на символа, който ще бъде на българските евромонети.

Кои са най-големите предизвикателства при адаптиране към еврото? Има ли ситуация, при която на 1 януари 2024 г. няма да се приеме еврото? От какво зависи отлагането на еврото? Може ли да възникнат нови изисквания в конвергентния процес? През какви стъпки трябва да минат БНБ и Министерството на финансите по пътя към еврозоната? Какви законодателни промени трябва да направи парламентът?        

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Sad
преди 1 година
Да въвеждаме еврото и да спадат лихвите за хората. В момента лихвите по ипотечните са средно около 2.5%, и ако имаме късмет да спаднат с поне 1% както се говори в статията, то можем да очакваме едни много добри лихви от 1.5% за ипотечен. А защо не да стигнем и 0% лихва за кредитите на хората, да могат да живеят по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още