IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лукойл Нефтохим" е платил глобата от 100 хил. лева за замърсяването през юни

РИОСВ-Бургас ще обжалва отменена от съда втора санкция

19:12 | 21.12.15 г. 1
<p>
	Почистване на разлива през юни. <em>Снимка: архив БТА</em></p>

Почистване на разлива през юни. Снимка: архив БТА

„Лукойл Нефтохим Бургас” АД е платил глобата от 100 хил. лева за допуснатото през юни замърсяване с бензин край пътя кв. Долно езерово - Братово вследствие на пробив в продуктопровода на дружеството, съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и води в Бургас (РИОСВ).

Освен тази глоба е наложена още една еднократна санкция на дружеството за замърсяване на земна повърхност с нефтопродукти в размер на малко над 9 хил. лева, която е обжалвана и е отменена от съда на първа инстанция. Тя ще бъде обжалвана от страна на РИОСВ-Бургас след получаване на официалното съобщение от съда.

Теренът, където стана разливът, бе почистен и при последващи проверки е установено, че последиците от него са отстранени, припомнят от екоинспекцията. Неколкократните огледи на  акваторията на езерото Вая в границите на защитената местност, в западната част на водния басейн и в защитената зона „Бургаско езеро“ от екологичната мрежа „Натура 2000“ не са констатирали щети и неблагоприятни последствия върху фауната.

Единствените намерени мъртви екземпляри – нощна чапла и костенурка, са били изпратени за експертиза, която не е потвърдила отравяне е нефтопродукти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още