IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: "Южен поток България" има ценни активи, които да ползваме за хъба

В проектната компания в момента работят 6 души

10:10 | 20.05.16 г.
Петкова: "Южен поток България" има ценни активи, които да ползваме за хъба

Активите на проектната компания „Южен поток България“ могат да бъдат много ценни за България с оглед идеята за изграждането на газоразпределителен център на територията на страната. Това заяви в ефира на „Нова телевизия“ енергийният министър Теменужка Петкова.

Става въпрос за техническия проект за замразения газопровод, Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) и друга важна документация.

Припомняме, че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) издаде ОВОС на проекта в края на август 2013 година. Според разпоредбите в българското законодателство обаче тя губи правна стойност пет години след издаването си, ако не е започнало осъществяването на проекта.

Според енергийния министър трасетата, по които би могъл да мине газа за хъба, вече съществуват и са одобрени.

Към момента в проектната компания работят шестима души, сред които и двама руснаци – изпълнителният директор от руска страна и негов технически секретар, стана ясно още от думите на Петкова.

Нейният коментар беше направен във връзка с информация на депутата от Реформаторския блок Нестимир Ананиев, който представи данни за големи разходи на проектната компания „Южен поток България“. Според него става въпрос за неправомерно разходване на обществен ресурс за осъществяване на вече несъществуващия проект за „Южен поток“.

Акционери в компанията са „Газпром“ и Българския енергиен холдинг (БЕХ) с равен дял участие.

Правителството работи за защитата на интересите на страната в областта на енергетиката, категорична беше още Петкова. Според нея секторът се стабилизира и се работи активно за диверсификацията на на енергийните източници. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още