IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електроенергийна финансова стабилизация с много въпросителни

Държавните компании в сектора увеличават печалбата си, но изпитват затруднения да погасяват задължения, показват отчетите за тримесечието

13:21 | 05.05.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

АЕЦ „Козлодуй“

Много оптимистично приключва първото тримесечие за ядрената ни централа – печалбата се  увеличава с 47% до 54,3 млн. лева. Приходите нарастват с 5,5% до 235 млн. лева. Основната част от тях – 97%, се формират от продажбата на електроенергия. Разходите за периода са 180 млн. лева, което е с 2,67% по-малко спрямо първото тримесечие на 2016 г. Основната част от разходите е насочена към удължаване на срока за експлоатация на двата блока.

От отчета се вижда още, че продажбите на свободния пазар помагат на ядрената ни централа да неутрализира загубата от продажбите по регулирани цени. През първите три месеца на годината приходите на АЕЦ „Козлодуй“ от продажбата на електроенергия на регулиран пазар намаляват с 15% до 43 млн. лева, докато на свободния пазар приходите растат с 10,8% до 185 млн. лева.

Влошените метеорологични условия са довели до леко увеличение на произведеното количество електроенергия от ядрената ни централа – с 0,6%, показва отчетът на дружеството.

ТЕЦ „Марица Изток“ 2

Държавната централа в Маришкия басейн успява да навакса почти 14,5 млн. лева загуби и приключва първото тримесечие с положителен резултат преди данъци в размер на 5,2 млн. лева. Година по-рано имаше загуба от 9,2 млн. лева.

Приходите на централата растат до 171,2 млн. лева спрямо 157,8 млн. лева за първите три месеца на 2016 г. Разходите леко се увеличават – до 164 млн. лева, като 75 млн. лева от тях отиват за горива, необходими за производството.

Печалбата се увеличава, но дружеството съобщава за просрочени задължения в размер на 138 млн. лева, от които 105 млн. лева към БЕХ. Централата дължи на ФСЕС 11,5 млн. лева.

Задълженията на ТЕЦ „Марица Изток“ 2 към Мини „Марица Изток“ 2 са 134 млн. лева, част от които вече са просрочени.

Дружеството е получило над 1,7 млн. лева за осигуряване на студен резерв за Електроенергийния системен оператор (ЕСО). През миналата година централата не е получавала приходи от такава дейност, вижда се от отчета.
5 млн. лева (3,8%) повече са влезли в централата от продажби на електроенергия на свободния пазар, въпреки че среднопретеглената цена на електроенергията намалява до малко под 70 лева за мегаватчас спрямо 72,10 лева за мегаватчас през първите три месеца на миналата година.

На регулиран пазар цената, определена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), е 44,61 лева за мегаватчас активна електроенергия, а за разполагаема мощност – 24,50 лева за мегаватчас.

Мини „Марица Изток“

Мините приключват първите три месеца с печалба от малко над 37 млн. лева, отчита ръководителят на компанията. Приходите растат до почти 150 млн. лева, или 13,9%, а разходите намаляват с 6,7% на годишна база до 112 млн. лева.

Компанията е продала повече въглища през трите месеца, въпреки студеното време и факта, че добивът е по открит способ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още