IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

50 млн. лв. ще е издръжката на Държавната петролна компания през 2021 г.

Почти 19 млн. лева ще бъдат насочени за релонти на петролните бази, сочи доклад на министъра на икономиката

17:54 | 08.10.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

През 2021 година издръжката на новосъздадената Държавна петролна компания ще бъде в размер на 49,1 млн. лева, става ясно от проекта на правилник за дейността й. Документът е публикуван в портала за обществено обсъждане.

От доклад на икономическия министър Лъчезар Борисов по темата е видно, че 18,7 млн. лева ще бъдат насочени към завършване на ремонтите на петролните бази, започнали в минали периоди. Към 15 млн. лева ще бъдат отделени за закупуване на запаси от петрол и петролни продукти. Малко над 2 млн. лева ще са разходите за издръжка на персонала.

През следващите две години разходите ще бъдат в размер на почти 30 млн. лева годишно. 11,9 млн. ще бъдат отделени за поддръжка на петролните бази.

Дейността на новата компания ще бъде финансирана с трансфери от държавния бюджет, дивиденти от учредени търговски дружества, както и от приходи от дейността. Основната дейност на петролната компания ще бъде създаване на петролни запаси и поддръжката на петролните бази.

С решение на Министерския съвет петролната компания ще може да създаде търговски дружества , които да управляват  и поддържат петролните бази.

Идеята за създаването на Държавната петролна компания беше мотивирана с нуждата от подобряване на конкуренцията на пазара на горива и недостатъчната връзка между данъчните складове и крайните разпространители на горива.

Дружеството ще бъде в състава на Министерството на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
vaskodd
преди 3 години
Ошлевиха още едни 50 милиона! Да ни е честито на българските данъкоплатци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
redcretin
преди 3 години
Машалла! Комунизма се връща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още