IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Владимиров: Нарастват рисковете пред България от купуването на руски петрол

Страната ни трябва да има план Б – алтернатива е вносът на арабски петрол от Саудитска Арабия и ОАЕ, посочи енергийният експерт

14:20 | 08.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai/Bloomberg

В един момент ще стане невъзможно България да купува руски петрол, без да си навлече резултата от големите санкции, тъй като рисковете все повече нарастват. Това коментира по БНТ Мартин Владимиров, директор по програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията.

Той потвърди, че страни като нашата получават „една идея по-ниски цени, но цената на горивата расте значително в цяла Европа“.

По-ниските цени на суровия петрол обаче не означават, че това е добра новина за нас, допълни Владимиров. В България има изкривяване на пазара на горивата, тъй като има голяма пазарна концентрация в ръцете на 5-6 големи фирми, които в момент на криза, заради липсата на достатъчно конкуренция, вдигат цената на горивата, посочи той.

„В момента, в който спрат доставките на суров петрол от Русия, а това е възможно, сегашните цени ще ни се видят като един романтичен филм“, предупреди експертът.

Затова Мартин Владимиров съветва страната ни да има план Б, ако спрат доставките на суров петрол. „Една алтернатива е да се заменят те с внос на тежък арабски петрол от Саудитска Арабия и ОАЕ, и такъв план трябва да се обсъди и с "Лукойл" сега, а не когато дойде моментът“, съветва експертът и предупреди, че при тази пазарна концентрация, когато има монопол на пазара на едро, „една руска компания може да го използва и за политически натиск“.

Владимиров смята, че е въпрос на политика и решение на макро- и микроравнище проблемът с преодоляването на всички катаклизми.

Според проф. Гарабед Минасян най-голямото предимство на България в сегашната геополитическа ситуация е, че държавата ни е член на Европейския съюз. Той добави, че Европа ще съумее да намери решение на войната в Украйна, което няма да бъде толкова просто. „Работата е това, че няма да решаваме затрудненията сами“, очаква икономистът.

Според него въпрос на добро управление е преодоляването на трудностите вследствие на войната в Украйна, като има нужда от сериозни вътрешни структурни промени.

„Това, което е необходимо за нашата икономика е интензивни инвестиции, но това, от което страдаме, е от липсата на инвестиции“, изтъкна проф. Минасян. Той недоумява коя е причината, която кара инвеститорите да изнасят своите инвестиции в чужбина.

Икономистът напомни, че за миналата година, по данни на БНБ, са изнесени български капитали в размер на 7,5 милиарда евро, при условие че вътрешните инвестиции са 10 милиарда евро.

„Въпросът е защо така става, коя е причината инвеститорите да изнасят своите капитали в чужбина“, риторично попита Гарабед Минасян. Той посочи, че инфлацията в момента е около 4%, но очаква тя да се ускори.

"Трябва да има вътрешни структурни изменения, инвестициите трябва да се насочат там където ефективността е по-голяма“, съветва икономистът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още