IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“: Ще подновим доставките, когато има плащане в рубли

Руската компания съобщава, че потоците към България и Полша вече са спрени

10:08 | 27.04.22 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руската компания „Газпром“ обяви днес, че е спряла доставките на газ за Полша и България и те ще останат спрени, докато страните не направят плащания в рубли, става ясно от сайта на компанията.

Цените на природния газ в Европа нараснаха с над 20% в сряда, след като във вторник вечерта София и Варшава получиха съобщения за очакваното спиране.

От „Газпром“ също така предупредиха Полша и България – и двете транзитни страни, че ако взимат количества, предназначени за други държави, то транзитните потоци ще бъдат намалени.

По-рано през деня енергийният министър на България Александър Николов каза по време на брифинг, че за страната ни има осигурен газ за минимум месец напред. Той посочи, че няма да се ограничи и преносът за Сърбия и Унгария.

Развитието не е неочаквано, след като по-рано руският президент Владимир Путин поиска плащанията за „синьо гориво“ от т. нар. „враждебни държави“, сред които и България, да стават в рубли.

След като общността категорично отказа да се съобрази с това искане, Русия предложи схема, при която европейските клиенти продължават да плащат във валутата, която е предвидена в договорите с „Газпром“. Парите ще се превеждат в специални сметки в „Газпромбанк“ и ще се превръщат в рубли, след което ще се превеждат на газовото дружество.

Все още няма коментар във връзка с мерките на Русия от водещите европейски столици, съобщава Bloomberg. Блокът даде сигнал миналата седмица за възможен компромис, който да позволи продължаването на доставките. Но спирането на потоците към България и Полша може да направи постигането му по-трудно.

Това е първото спиране на газ за Европа от споровете за цените между Русия и Украйна от 2006 г. и 2009 г. Второто спиране, през зимата на 2009 г., продължи близо две седмици и замрази доставките на целия транзитен поток за блока през Украйна.

Бенчмарковите холандски фючърси газ поскъпнаха с до 24% в сряда до 127,50 евро за мВч, което е най-високото им равнище от 1 април насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
oio
преди 2 години
Сигурно така ще да стане:) Русия първо ще си освободи териториите населени с руснаци, после само 2 думи да каже и ще си получи парите барабар с лихвите, иначе няколко града може и да изчезнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Моабет да става
преди 2 години
Да уточним, не е спиране на доставките, а е отказ от плащане което довежда до спиране на доставките. Това което е станало по народному е спиране на вересията. Ако сме платили и газта не притигне може да се говори за спиране. Плати ли ли сме? Не. Има възможност да платят в евро като нямат рубли. Какъв им е проблема? Шопите имат лаф: Ще си запаля къщата да изгори на Вуте плевнята. Та и ние така. И преди да са ме налазили разни юристи да ми обясняват, че се променя договора да ги информирам, след решението на Стокхолмският арбитражен съд дългосрочните договори с фиксирани цени се подмениха с нови и в новите договори е прието на всеки три месеца да се подписва анекс към договора с нови цени. Е от април месец новите цените са в рубли. Както писах по-горе който няма рубли има механизъм за плащане в евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Само за информация, Австрия няма да плаща в рупли. Не лъжи, нещастно копейниче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Другарче, първо освен оня унгарски лакей, никой не плаща в рупли. Второ, кремъл ще трябва да си плати за разрушенията в Украйна и тези 300 милиарда ще отидат там. Който чупи -купи! И "целия този цирк", ако не си разбрало, е защото пPocия нападна за пореден път независима държава, избива населението и, краде земя, изнасилва, обира и тн. Това не е цирка, мило ми другарче, а зло. За което пPocия ще си плати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
igigov
преди 2 години
6% е газа в енергийния микс, толкова другаре! А да не забравяме, че и изнасяме ток, така че *** сами си режат клона. Малкото газафацирани потребители и ресторанти могат да минат на ток - там трябва да се съсредоточат усилията и прекрати безумната спекула с прекупвачите тип жената на Кадиев - друг заслужил другар. Буря в чаша вода и пореден опит за дестабилизация на държавата, не защото много ще ни засегне, а защото има много копейници в БГ, които ще реват с цяло гърло ден и нощ да напускаме ЕС и НАТО. Сори ватенки, няма да стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
kondosko
преди 2 години
Само за информаци, след унгарците, днес вече Австрия и ОМВ за готови да плащат по метода на Кремъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
Zalmoxis
преди 2 години
Киро да купува рубли и да плаща, че му остава месец месец и нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
qwer
преди 2 години
И всичкия този цирк, защото ЕС реши да прибере едни 300 млрд. евро руски пари без грам основание, а по морални съображения. Нашите е време да спрат да се пънат като магаре на мост и да плащат в рубли, всички други го правят, само БГ-то се прави на бабаит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още