IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И през юли "Булгаргаз" ще има доставка от втечнен природен газ

КЕВР откри възможност за минимално намаление на ценовото заявление на газовата компания

21:24 | 12.07.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

И през юли в микса на "Булгаргаз" има втечнен природен газ, става ясно от решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). По-рано днес (12 юли) председателят на енергийния регулатор Станислав Тодоров коментира пред журналисти, че през този месец "Булгаргаз" ще разчита на рекорден брой доставчици - шест.

В КЕВР се проведе открито заседание, на което от газовата компания потвърдиха своите изчисления за ръст на цената на газа от 32% до 186,47 лева за мегаватчас. По-късно на закрито заседание на регулатора обаче експертите са открили минимално несъответствие - от сметката са извадени почти 750 хил. лева разходи за капацитет и пренос на количества природен газ до виртуална търговска точка "България".

Така цената на природния газ от 1 юли ще бъде в размер на 186,17 лева за мегаватчас, което повишение от 31,7% спрямо цената през юни. Доставките за клиентите на компанията през юли са осигурени.

От 1 юли България вече получава и газ от Азербайджан в пълния договорен преди години обем - 1 млрд. куб. метра на година. Досега заради забавеното изграждане на IGB и липсата на договорки "Булгаргаз" получаваше около 1/3 от тази сума. "Булгаргаз" е изискал оферти и е сключил договори за доставки и с търговци на природен газ от региона, допълват още от КЕВР по отношение на микса на компанията през този месец.

Войната в Украйна, намалените доставки на газ от Русия повишават несигурността на енергийните доставки, а съответно и цената, посочват още от регулатора в съобщение до медиите. Редица европейски държави също са принудени да сключват краткосрочни договори, което допълнително води до дисбаланси на пазарите и ръст на цената на газа.

Очакванията са този ръст да продължи - на най-голямата борса в Европа, нидерландската TTF, цената на природния газ за август се повиши с 6% до 175,10 евро за мегаватчас. Септемврийските доставки достигат цена от над 177 евро за мегаватчас, или повишение от почти 7 на сто.

От КЕВР призовават "Булгаргаз" да сключи дългосрочни договори за алтернативните доставки. Трябва да бъдат сключени договори с поне три алтернативни доставчика с различни методи на формиране на цена на газа. Това ще позволи да се постигне сигурност на доставките и стабилност на цените за българските битови и стопански потребители, коментират от регулатора.

Преди "Газпром" да спре доставките за България, "Булгаргаз" имаше подобна структура на микса - основната част от вноса беше от Русия, като цената се формираше на базата на движенията на европейските борси. Цената на газа от Азербайджан пък се определя на базата на движението на цените на петролните пазари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Grorge1664
преди 1 година
Искам само да уточня нещо, не Газпром ни спря газа а го направиха двамата слуги на хамериканците.Едни страни могат да плащат в рубли и цената за населението им да е евтина а ние щото сме цъфнали сега ще го плащаме с 50% по скъпо.Хайде да ги пишем нещата по точно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
https://***.km.ru/sites/default/files/imagecache/640x640/karl_0.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
А кои са Кирил и Асен? Такива българи няма. В колониалната администрация се навъртат българоговорящи такива, но им викат по друг начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
И през юли ще има , и през август ... Ще имаме вероятно и дългосрочен договор ... Браво на Кирил и Асен !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още