IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът поскъпва, златото – не, а еврото изостава. И всичко е свързано

Възможно ли е да наблюдаваме завръщане на биткойна като средство за защита от инфлацията?

11:10 | 19.07.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Navarrete/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Американското статистическо бюро публикува индекса на потребителските цени за юни миналата седмица. Така че макротрендовете бяха „ароматът на седмицата“, тъй като данните от индекса не се оказаха особено красиви.

Прессъобщението гласеше: „През последните 12 месеца общият индекс се е увеличил с 9,1% преди сезонната корекция“.

Така че ако живеете в САЩ и заплатата ви не е била увеличена с 9,1% миналата година (което най-вероятно не е станало), всичко ще ви е по-скъпо, пише Джорд Калудис за CoinDesk. Ако се заровим в това какво съставлява тези 9,1%, наистина важните неща (разбирайте храна и енергоизточници) поскъпват с повече. Цените на храните са се увеличили с 10,4%, енергийните - с 41,6%.

Разбира се, това означава, че златото – класическият актив убежище, би трябвало да поскъпва. Само че не? А биткойнът… той да. Също така еврото вече е стейбълкойн на долара. Какво става?

Така:

Не, инфлацията не е „добра за вас“ и не, ние „не се нуждаем“ от нея.

„Инфлацията е добра за вас“. Потърсете го в Google. Има съвсем истински статии, твърдящи такива неща. И те са сериозни.

Инфлацията е добра за вас, защото е добра за длъжниците. В това има логика. Ако имате заем от 100 хил. долара, тези 100 хил. долара не се коригират с повишаването на цените. Все са си 100 хил. долара. Така че ако тези 100 хил. долара са 30-годишна ипотека с фиксирана лихва, то бремето на дълга ви се облекчава.

Но това, ако приемем, че заплатата ви нараства достатъчно, за да компенсира факта, че сандвичът ви става по-скъп. За протокола: заплатите не растат достатъчно в САЩ. Така че макар и инфлацията да е добра за вашия дълг, това дали компенсира факта, че трябва да плащате допълнителни 40% на бензиностанцията или допълнителните 10% за сандвича?

Основната същност на аргумента за нуждата от инфлация е, че една дефлационна валута – такава, чиято стойност нараства с времето, а не намалява – ще доведе до прекомерно спестяване (или трупане), а не до харчене, като се има предвид стойността на парите във времето. Стойността на парите във времето (схващането, че сума пари сега струва повече, отколкото в бъдеще – бел. ред.) е основен принцип на финансите. „Долар днес струва повече, отколкото долар утре“, като се има предвид потенциала за трупане на печалба на този долар.

Само че:

Това е в един теоретичен свят. В истинския обаче няма нищо лошо да се спестява. Също така – и това не трябва да изненадва никого – хората си купуват неща, защото а) се нуждаят от тях; б) ги искат. И макар да се правят изчисления за стойността на парите във времето, никой няма да извади елката да смята дали иска гуакамоле в сандвича си.

Има ли нещо, което в действителност да е защита от инфлация?

Има наистина добър теоретичен аргумент за споменатата вече 30-годишна ипотека с фиксирана лихва като ефективно убежище от инфлацията (но нека не даваме на Wall Street идеи… отново). Но обикновено златото се смята за абсолютното инфлационно убежище. Златото е било пари в продължение на хилядолетия и е относително рядко. Също така е трудно да се създаде още злато. Така че във времена на завишена инфлация очакваме цената на златото да расте съответно.

Само че сега има злато 2.0 в лицето на биткойна. Ето как и двата класа активи се представят, след като бяха обявени данните за индекса на потребителските цени за юни.

Биткойнът каза на златото: „Погледни ме, аз съм капитанът сега“. Да, това е много кратък и специфичен времеви период. Но е много отчетлив. Биткойнът най-накрая прави това, което се очаква от него като злато 2.0. Може би все пак монетата може да е убежище от инфлацията.

Запознайте се с новия доларов стейбълкойн – еврото

Миналата седмица за първи път от 20 години еврото достигна паритет с щатския долар. В статия на Омкар Гудболи за CoinDesk Ноел Ейксън от Genesis Global Trading бе цитиран да казва, че биткойнът е „негативно свързан с доларовия индекс през последните няколко години“.

От началото на годината тази тенденция се задържа. Доларовият индекс се представя изключително добре (нагоре е с 12,3%), а еврото спрямо долара не (-10,8%), а биткойнът дори още по-зле (-56,1%).

Би било интересно да видим какво Европейската централна банка (ЕЦБ) ще направи, изправена пред отслабващото евро, заплашителния недостиг на газ, растящите енергийни цени и надвисналата рецесия. Трудните времена на еврозоната може да създадат трудни времена и другаде.

Колкото и трудности да има управителят на Федералния резерв Джером Пауъл, той поне не е колежката си от ЕЦБ Кристин Лагард.

Какво общо има всичко това с биткойна и криптовалутите?

За щастие (или може би не?) е 2022 г. И през 2022 г. биткойнът е истински макроактив. Така че всичко, което се случва в по-широката икономика, засяга монетата. Трудностите за криптовалутите може да се превърнат и трудности по принцип, ако икономиката се влоши.

Разбира се, биткойнът може да е начин да се откажете от сегашната финансова система и да избягате от инфлацията и зле управляваните парични съюзи. Но засега те са свързани едни с други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Бит кой H
преди 1 година
Ако не държите, златото да е физическо (от Тавекс или ай голд), има крипто(PAX Gold), обвързано със златото. Лесно се купува и продава на доста борси. Рано или късно цената ще се повиши драстично, за да отговаря на стойността му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
onezero
преди 1 година
Златото и среброто поевтиняха само във виртуалния си вариант. Пробвайте се да купите физическо злато и сребро на тия ниските цени, да видим ще се намери ли будала да продаде. При среброто е особено видим абсурда - от известно близо 50% премиум отгоре на спот цената.Та в заключение за простаците, които още не са разбрали - златото и среброто не падат, а скачат даже и в момента, независимо какво показва екрана за пикселните им варианти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Бит кой H
преди 1 година
В отговор на подзаглавието- той винаги е бил такова, независимо от волатилността си. "Стейбълкойнът EURO" искрено ме разсмя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Поскъпването на "актива" биткойн от20 на 22 к всъщност е спекулация, китовете спраяха да продават, за да вдигнат цената. И това няма НИЩО общо нито със злато, нито с евро или долар. Чиста спекула, при това поредната. Сега ще продадат на баламурниците на 22-25 и после ще ги разтоварвт на 17-18 и така пак пак в посоката надолу. А как мълчат само, че средната цена за добив на 1 биткойн е 35К сега. :)) Ама така е, бaлъците никога не свършват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 1 година
престанете да рекламирате тази пирамида и да лъжете хората...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Jorkata
преди 1 година
Възможно ли е да наблюдаваме завръщане на биткойна като средство за защита от инфлацията? - свръхспекулативен "актив" да е средство срещу инфлацията??? :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още