IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отново обсипа Украйна с въздушни удари 

Украйна и Русия си размениха пленници, руски военен самолет се разби над жилищен район близо до Украйна

06:50 | 18.10.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Украински полицаи се опитват да свалят дронове над Киев със стрелба. Снимка: EPA/VADYM SARAKHAN
Украински полицаи се опитват да свалят дронове над Киев със стрелба. Снимка: EPA/VADYM SARAKHAN

За пореден път хората в големи части на Украйна са изтръгнати от съня си от експлозии. Има загинали и ранени - дори в центъра на Киев. В допълнение към ракетите този път Москва очевидно все по-често използва и бойни дронове. Руски атаки имаше и в областите Суми, Днепропетровск и Одеса. 236-ият ден от войната накратко.

Дронове над Киев

Седмица след тежките ракетни удари по Украйна Русия отново нанесе въздушни удари по съседната страна в понеделник в средата на сутрешния час пик. Няколко души загинаха, много бяха ранени. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва в държавен тероризъм. Правителството му поиска скорошна доставка на западни системи за противовъздушна отбрана и нов пакет от санкции срещу Русия. 

В международен план нападенията предизвикваха ужас. Общо пет удара разтърсиха милионния метрополис през сутринта. Експлозия проби голяма дупка в многоетажна жилищна сграда недалеч от централната железопътна гара. Във въздуха летяха камъни и се издигна гъст дим. По официални данни в сградата са загинали общо четирима души, включително бременна жена. Зеленски и кметът на столицата Кличко призоваха хората да продължат да бъдат заедно в този труден момент. „Врагът може да атакува нашите градове, но няма да ни сломи", пише Зеленски в информационния канал Telegram. 

Новият комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк нарече новите нападения „дълбоко обезпокоителни". Не трябва да се атакуват граждански обекти и цивилни лица. Но това е „много трудно" в гъсто населените градски райони, заяви австриецът след встъпването си в длъжност в Женева.

Москва съобщава за ракетни удари по енергийна инфраструктура

След експлозиите в Киев и други градове Русия потвърди подновяването на ракетните удари по страната. Ракети, изстреляни от морето и от въздуха, са били използвани за нанасяне на удари по енергийната инфраструктура и военни обекти на съседната страна, съобщи руското министерство на отбраната. „Всички целеви обекти бяха поразени", заяви говорителят на министерството Игор Конашенков. За разлика от него в столицата Киев например кметът Виталий Кличко съобщи, че повечето от атаките са били прихванати от украинската противовъздушна отбрана. В понеделник имаше съобщения за руски атаки и от областите Суми, Днепропетровск и Одеса. В Москва говорителят на министерството Конашенков заяви, че в някои райони са били поразени складове с боеприпаси. Обстрелвани са и областите Харков и Донецк. В района на Николаев са разрушени склад за гориво и военноремонтно съоръжение.

Обвинения на Киев срещу Иран

От неделя вечерта досега Украйна е прихванала 37 безпилотни самолета и няколко крилати ракети, каза Зеленски. Над Киев са наблюдавани бойни дронове Shahed 136 от Иран. От миналата седмица насам са извършени над 100 нападения с такива дронове, заяви украинският външен министър Дмитрий Кулеба. „Призоваваме Техеран незабавно да спре всякакви доставки на оръжие за Русия", се казва в изявление на министерството. „В противен случай Иран и неговото ръководство ще бъдат подведени под строга отговорност". Той призова Европейския съюз да наложи санкции на Иран. 

  Граждани на Киев се събраха на протест пред иранското посолство в украинската столица. Снимка:  EPA/SERGEY DOLZHENKO Граждани на Киев се събраха на протест пред иранското посолство в украинската столица. Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Бербок в подкрепа на нови санкции срещу ТехеранМинистърът на външните работи на Германия Аналена Бербок се изказа в подкрепа на по-нататъшни санкции срещу Иран, ако се докаже, че Ислямската република е доставила безпилотните самолети на Москва. На заседанието на Европейския съвет в понеделник тя вече обяви, че „от моя гледна точка, също и с оглед на тази доставка на безпилотни самолети от Иран за Русия, трябва да последва допълнителен пакет от санкции срещу иранския режим", заяви тя в предаването "heute journal" на ZDF. Бербок също така заяви, че за друг пакет от санкции трябва да има яснота относно произхода на безпилотните самолети. „Разбира се, всичко трябва да е юридически чисто“.

Украйна и Русия разменят пленници 

Двете страни отново са разменили много затворници. 108 пленени украински жени войници и цивилни се завърнаха у дома, съобщи президентската канцелария на Украйна в Киев. „Украйна не изоставя никого", написа в Telegram началникът на щаба Андрий Ермак. От руска страна Министерството на отбраната в Москва и сепаратистите в Донецк потвърдиха завръщането у дома на 110 затворници. Сред тях са 72 руски моряци от граждански кораби, които са били задържани в Украйна от началото на войната през февруари. Завърналите се в Украйна жени - военни. Снимка: Telegram Завърналите се в Украйна жени - военни. Снимка: Telegram

Руски военен самолет се разби над жилищен район близо до Украйна

Най-малко двама души са загинали, след като руски военен самолет се е разбил над жилищен район в югозападната част на страната. Самолетът се е разбил над град Ейск близо до границата с Украйна, съобщават руските информационни агенции, като се позовават на Министерството на отбраната в Москва. Самолетът "Сухой-34" се е разбил в двора на жилищен комплекс и горивото на самолета се е запалило, съобщи министерството, цитирано от агенциите. Кадрик, публикувани в онлайн мрежи, показват горяща жилищна сграда.

Новият украински посланик в Германия остава верен на линията на страната

Новият кандидат за посланик на Украйна в Германия Олексий Макеев очаква страната му да спечели отбранителната битка срещу руската инвазия. „Германският народ подкрепя Украйна толкова силно, че съм сигурен, че заедно с Германия и всички останали европейски партньори ще спечелим войната! Колкото по-скоро, толкова по-добре", казва той пред Bild. Екипът на посолството и той самият „всеки ден ще допринасят изключително много за победата", увери той.

Критикът на правителството Овсянникова бяга от Русия с дъщеря си

Руската телевизионна журналистка Марина Овсянникова, която стана известна с протеста си на живо срещу военната операция в Украйна, е избягала от Русия заедно с дъщеря си. „Овсянникова и дъщеря ѝ са напуснали Русия", заяви адвокатът ѝ Дмитрий Захатов пред агенция AFP. „Сега те са в Европа. Те се справят добре". Преди да избяга в чужбина, Овсянникова е напуснала апартамента, в който е била под домашен арест в Русия, казва адвокатът ѝ. Овсянникова ще направи публично изявление за бягството си на по-късна дата, „но засега това не е сигурно", каза Захатов.

Преди две седмици Овсянникова беше обявена за издирване в Русия, което предполага, че 44-годишната жена се е укрила. През август Овсянникова беше обвинена в „разпространяване на невярна информация" за руската армия. Заплашват я до десет години затвор.

Външните министри на ЕС вземат решение за нова мисия за Украйна

Външните министри на Европейския съюз взеха решение за военна мисия за обучение на Украйна. Тя трябва да помогне на украинските въоръжени сили да продължат „смелата си борба" срещу Русия, обясни комисарят по външните работи Жозеп Борел в кулоарите на Съвета по външни работи в Люксембург. По предложение на Борел страните от ЕС увеличиха и военната помощ за Украйна. Според него сега на разположение са общо 3,1 милиарда евро, което е с около 500 милиона евро повече от преди.

Германският министър на външните работи Аналена Бербок по-рано потвърди, че около 15 000 украински войници ще бъдат обучени на територията на ЕС. Според информацията Германия иска да обучи около 5000 войници. ЕС иска да „подкрепи Украйна по възможно най-добрия начин в правото ѝ на самозащита", подчертава Бербок.

Какво ще бъде важно във вторник

На фона на иранските дронове в руския арсенал бившият украински външен министър Павло Климкин смята, че е настъпил "моментът на истината" Израел да подкрепи Украйна с военни средства, написа самият той в Twitter. Израел се смята за страната, която е най-добре оборудвана срещу иранските оръжейни системи. Правителството в Йерусалим досега се въздържаше да помогне военно на Украйна. Но дискусията по този въпрос вероятно ще се засили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: SnaGi "умен и не платен", я сподели колко територия превзехте последния месец ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 7
Solar Power
преди 1 година
Тези удари просто показват беззъбието на руската пендерация :) Вместо да си ползват точните ракети за да сбиват украински военни и оборудване те се опитват да събарят панелки, да убиват баби и деца, да спрат тока на някой за 2 дни, а през цялото време украинската армия си действа лека полека :) Найс ! Същото правеше и Хитлер по време на ВСВ. Напълно безмисленни бомбения на Лондон и Ковънтри които постигнаха една НУЛА. Просто САЩ увеличи помощите за Великобритания и Русия. Еми сега ще видим същот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 7
Solar Power
преди 1 година
До: zelka007: Освен това САЩ и Израел са единствените които имат система за сваляне на балистични ракети и ако вземат това ПВО ... *** ще може да плаши само гаргите. Дайте им на украинците 50 химарса малко ракети 300-500км и войната ще свърши до 3 месеца. Мястото на Путин е в някой затвор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
georgi_shum
преди 1 година
До: AchtungОт Китай. Цялата иранска програма за разработка и производство на дронове се извършва с помоща на Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
Achtung
преди 1 година
Иран от къде взема чипове за тея дронове, те са под санкции от преди Рашата даже....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 6
Zlato
преди 1 година
Иновативно украинско ПВО: "Украински полицаи с АК47 се опитват да свалят дронове над Киев със стрелба"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 10
SnaGi
преди 1 година
Тримата *** гледам пак са окопирали форума. От 9:00 ч. всички са по работните си места. Вече рядко се намира и човек, да влиза да спори с тях. С платен *** е загуба на време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 10
khao
преди 1 година
тия дронове не стават за бомбене на панелки... тия ПР акции са безсмислени, но рашисти, сър... амлоуумник до ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 9
Ivan N.
преди 1 година
Ако не стане с дронове, то ще ги обстрелват със самолети! Първите вече започнаха да падат...пълнят ги с боеприпаси и ги хвърлят по врага...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
До: Импeраторът ... Не , по-скоро ще направят голям пробив с доставката на Iron Dome ... Проблемът на рашибозука е , че освен иранските любителски фърчащи бомби , тази система ще спира ефективно и техните страшилки - калибри , искандери и пр. ... Те затова ривът , че щели да си развалят отношенията ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още