IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още три рибарски групи са готови със стратегиите си за местно развитие

България очаква от Брюксел увеличение на ресурса за създаване на организациите от 16 на 21 млн. евро

10:52 | 27.03.12 г.
<p>
	<em>Най-много европейски субсии досега са използвани за инвестиции в развъдни стопанства</em> &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Най-много европейски субсии досега са използвани за инвестиции в развъдни стопанства      Снимка: БТА

Нови три рибарски общности са готови със стратегиите си за развитие на регионите и се очаква в скоро време да подпишат договори за финансиране по оперативната програма „Рибарство“.

Това съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство по повод промените в наредбата, регламентираща реда и условията за получаване на евросубсидиите, обнародвани в днешния брой на „Държавен вестник“ .

Новите местни рибарски групи обхващат регионите Бяла – Аврен – Долни Чифлик, Поморие – Несебър и Созопол – Приморско – Царево. Ръководствата на тези организации са готови със стратегиите за развитието на бизнеса и предстои подписването на договорите, поясниха още от агенцията.

В бюджета по програма „Рибарство“ бяха отпуснати 16 млн. евро за създаването и действието на инициативните групи. Тъй като средствата първоначално бяха предназначени за четири групи, но впоследствие беше заявен интерес от рибари и във вътрешността на страната, затова България е поискала от Брюксел средствата да бъдат увеличени до 21 млн. евро.

Очаква се това предложение да бъде прието на предстоящото заседание на мониторинговия комитет на програмата, съобщиха от агенцията по рибарсство.

Първите три групи, които получиха одобрение и вече изпълняват своите странегии, са в регионите Батак, Девин – Доспат, Шабла – Балчик – Каварна и Главиница – Тутракан – Сливо поле.

Целта на местните групи е да разработят програми за насърчаване и развитието на рибарския бизнес, както и за разработване на нови програми, които в бъдеще да могат да бъдат подпомагани от европейските фондове.

С промените в наредбата са разписани допълнителни правила за определянето на допустимите разходи, за които се изплащат субсидиите. Крайният срок, в който новите групи могат да внесат документите си в изпълнителната агенция, изтича на 30 март. Кандидатите са запознати със сроковете и те ще бъдат спазени, увериха експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още