IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИР: Стабилният икономически растеж продължава

16:39 | 04.05.05 г.
Автор - снимка
Създател
ЦИР: Стабилният икономически растеж продължава
Стабилният икономически растеж от последните няколко години продължава и в началото на 2005 година, като ясно се очертава възходяща динамика в услугите, особено туризма, казват експертите на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) в поредния си тримесечен доклад. Според доклада продължават положителните тенденции в банковия сектор и капиталовите пазари, а икономиката ни запазва своята привлекателност за чуждите инвеститори. Запазва се и тенденцията за преизпълнение на бюджетните приходи.

„Заедно с това редица показатели потвърждават изказаната от нас прогноза за изчерпване на досегашните фактори за динамизирания растеж в икономиката. Забавя се темпът на инвестиране и растежът на крайното потребление“, пише още в доклада.

Това са и част от основанията на експертите от ЦИР за изразеното от тях съмнение, че през 2005 година ще се постигне икономически растеж от 5,6 на сто, колкото бе през миналата година.

Експертите на центъра посочват, че е обезпокоителен нарастващият дефицит по търговското салдо, а ниското жизнено равнище остава централен проблем в икономиката. Продължава обществената неудовлетвореност от здравеопазването. Въпреки напредъка, все още има какво да се желае от политиката към предприятията.

Темпът на нарастване на външната търговия остава стабилен в началото на тази година. За това допринася очакваният растеж от 4 на сто на световната икономика, стабилното развитие на редица експортни производства в страната, добрата конюнктура и очакваното устойчиво увеличаване на търсенето на метали на международните пазари.

Сред неблагоприятните фактори са високите и донякъде непредсказуеми цени на суровия петрол, сравнително слабата икономическа активност в страните от ЕС и недостатъчната адаптивност на българските фирми към промените на международните пазари (например отпадането на квотите за китайския текстил).

Очакванията на ЦИР са обемът на преките чуждестранни инвестиции да се запази на сравнително високо равнище и през 2005 година.

В сферата на публичните финанси през първите месеци на годината е налице много добро изпълнение на консолидираната фискална програма, като излишъкът достигна 134 млн. лв. в края на февруари. Продължава преизпълнението на приходите в републиканския бюджет, където с най-голям относителен дял (около 50 на сто) е ДДС.

Банковата система все още доминира финансовия сектор и финансовото посредничество. Продължи агресивният растеж на кредитите. Новата регулация на БНБ, имаща за цел намаляване на кредитния ръст, не доведе до желания резултат, а точно обратното – до рекорден кредитен ръст през март, смятат от центъра.

Причината е, че не е замислена внимателно и се оказа неефективна. Банките могат да я заобиколят чрез изкуствено раздуване на кредитните си портфейли преди нейното влизане в сила, чрез пренасочване на кредитите си към лизинговите си компании и чрез допълнително кредитиране от чужбина. Основните слабости на регулацията са свързани с липса на разграничения по размер на банката, кредитен тип, матуритет, обезпечение и валута.

Приносът на капиталовия пазар в общото финансово посредничество нарасна, но остава силно ограничен в сравнение с банковата система. Благодарение на приемането за търговия на акциите на БТК, пазарната капитализация на борсата отбеляза значителен ръст за няколко месеца.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още