IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 17 август

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:42 | 17.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 17 август

В България

Темата за демографската криза в страната отдавна е обект на множество дискусии. Според последните данни на НСИ обаче след 55 години населението на България може да се стопи до 4,9 млн. души. Тогава българите ще са едва със 100 000 повече, отколкото през 1920 г., когато страната започва да се възстановява от унищожителните последствия на три войни и две национални катастрофи.

Като мярка за борба с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот здравното министерство наскоро представи идеята за нов данък "вредни храни". Министерството обяви, че ще представи проект за въвеждане на данъка в началото на септември, като тогава ще бъде организирано и обществено обсъждане по темата.

Министерството на земеделието пък обяви, че в сектора на плодовете и зеленчуците отново ще се прилагат извънредните мерки за подпомагане на производителите – изтегляне от пазара и небране, заради руското ембарго и последствията му за земеделието на страната.

На европейско ниво Европейската комисия се произнесе в полза на България по повод жалбата срещу въведения от Гърция 26% данък за сделки и трансакции. Според заключението чрез въвеждането на ограничения за признаването като разходи за данъчни цели при подоходното облагане на някои трансгранични разходи, Гърция не е изпълнила задълженията си съгласно Договора за функционирането на Европейския съюз.

Междувременно Кристалина Георгиева заяви, че има неразбиране и скептицизъм сред бизнеса какво точно представлява Планът „Юнкер“, който лансира Европейската комисия за развитието на икономиката на ЕС. Комисарят припомни, че планът цели да успокои инвеститорите и те отново да започнат да влагат в реалната икономика след 7 години на тежка криза.

По света

Проблемите с южната ни съседка Гърция продължават.

Политическата ситуация в там се усложнява и страната върви все по-явно към предсрочни парламентарни избори. В интервю за гръцката телевизия Skai енергийният министър Панайотис Скурлетис заяви, че след разцеплението в СИРИЗА е нужно правителството да поиска вот на доверие.

Междувременно Германия категорично попари очакванията за значително намаляване на гръцкия дълг. Днес високопоставен представител на финансовото министерство заяви, че кредиторите на Атина имат ограничени възможности за маневри.

От Европа се насочваме към Азия, където може да се окаже, че забавянето на икономиките може би не е толкова лоша новина за региона. Според анализатори слабият икономически ръст е добре дошъл за пазарите на акции, по-слаб растеж означава по-ниски лихви, а ниските лихвени проценти са добре дошли за акциите.

На пазара на суровините фючърсите върху европейския суров петрол продължават да отчитат най-лошото си представяне от началото на финансовата криза през 2008 г. на фона на продължаващите опасения за пренасищане на доставките на световните пазари.

Златото обаче от друга страна се върна на зелено, като фючърсите отчетоха ръст от 2% за миналата седмица преди всичко заради тридневното рали в началото на седемте дни. Златото с доставка през декември загуби 0,13% до 1,114,2 долара за тройунция в края на сесията на платформата Comex на New York Mercantile Exchange. 

На борсата

Най-широкият индекс на БФБ-София е BGBX40, като той отразява движението на 40-те най-ликвидни дружества. Равносметката за последните 12 месеца е, че едва 11 от тях реализират ръст, като не се отчитат изплатените дивиденти.

Препоръчваме

През миналата седмица Samsung представи новите си смартфони Galaxy Note 5 и S6 Edge Plus в опит да възстанови растежа на печалбата си. Това обаче така и не се случи и акциите на компанията се сринаха до десетмесечното си дъно на борсата в Сеул.

И още нещо любопитно - и
знасянето на производство (аутсорсинг) на дрехи на места с евтина работна ръка е популярна практика, като в САЩ този сектор почти изчезна, след като компаниите преместиха производствата си в страни като Индия, Бангладеш, Виетнам и най-вече Китай. Сега обаче Поднебесната империя явно "ще върне услугата". Ролите се обръщат все повече и компании като китайският производител на текстил Keer Group изнасят производството си на места, където енергията, материалите и труда са по-евтини и удобни – места като Южна Каролина.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още