IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Формули, компромиси, реформи - политическите дебати започнаха отново

Наближаващите избори и бежанската вълна също са в дневния ред на новия политически сезон

13:45 | 02.09.15 г.
Формули, компромиси, реформи - политическите дебати започнаха отново

Симеонов очерта като изключително сериозно предизвикателство пред България огромната бежанска вълна.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък настоя ПФ да не бъде част от властта, защото дестабилизира правителството и поиска нова формула на управление. Той обвини партиите от управлението, че вместо да се разберат и да имат общи приоритети, те избират да компенсират липсата на идейна спойка с друг източник на единение и това е ДПС.

„Анти ДПС нагласите са страст и истерия и няма да заблудите обществото“, отсече Местан и настоя, че това управление има нужда от нова формула и местните избори ще докажат тази теза. Според него влизането на националистите във властта поражда тежка криза на политическата идентичност на дясното.

Той обеща, че ДПС ще продължи да се развива като либерална партия и че може да се разчита на политическата формация.

Местан обвини властта, че има слаба политика спрямо ромите, защото е силова, а има нужда от хуманен подход. Той се обяви и против издигнатата ограда на границата.

Макар и в управлението, АБВ отправи критики към начина на работа на властта. "Конят се впряга зад каруцата", каза председателят на групата Борислав Борисов. Като емблематичен пример за това той посочи решението на парламента за прехвърлянето на осигурителните вноски от частните фондове към Националния осигурителен институт (НОИ), което предизвика сериозни спорове и се наложи правителството да доуточни детайлите месеци след приемането на законовата поправка от НС.

Той разкритикува и поведението на коалиционните партньори, защото често налагали спешни срокове без предварително съгласуване. Борисов определи като лоша практика и начина, по който се водят дебатите - с обиди и конфронтация, което пък се пренася и в обществото.

Новият политически сезон, който стартира днес, няма да донесе нищо ново, смята лидерът на "Атака" Волен Сидеров. "Не виждам нищо ново, а същите стремежи за консенсус в името на изгодата. Това, което наричате стабилност, е една договорка кой по-голям кокал да захапе във властта", обвини той от парламентарната трибуна.

Междувременно дпутатът от ДПС Делян Пеевски не даде отговор на въпроса дали ще напусне парламента, или не, след като от дни се носят слухове, че ще поиска да бъдат прекратени правомощията му като народен представител. "Нямам какво да кажа по тази тема", лаконично заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още