IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дяловете на БенчМарк Фонд - 1 започват да се предлагат след две седмици

Първоначално дяловете ще се предлагат само на гише, но по-късно ще бъдат регистрирани и за търговия на Българска фондова борса - София

16:18 | 29.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Дяловете на БенчМарк Фонд - 1 започват да се предлагат след две седмици

Дяловете на договорен фонд "БенчМарк Фонд - 1" ще започнат да се предлагат публично след две седмици, става ясно от съобщение в "Държавен вестник". "Предлагането ще започне в първия работен ден след изтичане на две седмици от обнародването на съобщението, а това е 14 декември", каза за Investor.bg изпълнителният директор на управляващото дружество "БенчМарк Асет Мениджмънт" Любомир Бояджиев.

Първоначално дяловете ще се предлагат само на гише, но по-късно ще бъдат регистрирани и за търговия на Българска фондова борса - София. Дяловете се закупуват по емисионна стойност, която е равна на нетната стойност на активите на дял, увеличена с разходите по емитирането в размер 0,50% от същата стойност. През първия ден от публичното предлагане емисионната стойност на дял е равна на 100 лв. плюс разходите по емитиране в посочения размер.

Фондът ще изкупува обратно дялове, след като нетната стойност на активите му достигне минимално изискуемия размер 500 000 лв. Цената на обратното изкупуване ще е основана на нетната стойност на активите на един дял, намалена с разходите по обратно изкупуване в размер 0,50% от нетната стойност на активите на един дял.

Портфейлът на договорния фонд според проспекта се състои основно от ценни книжа с фиксиран доход (до 90% от сумата на активите): ДЦК и облигации, издадени от общини, банки и компании. В структурата на портфейла е предвидена възможност до 40% от общата стойност на активите на фонда да бъдат инвестирани в акции. Инвестиционната политика на договорния фонд не предвижда ограничения на инвестициите по отношение на броя на регулираните пазари, на които да може да придобива активи.

"Договорният фонд ще бъде балансиран, като най-вероятно ще се използват възможностите за инвестиране в акции, предвидени в проспекта", каза още Бояджиев.

"БенчМарк Фонд - 1" ще бъде седмия договорен фонд, който започва да предлага дялове. Досега такива предлагат "Сентинел Принсипал", "Сентинел - Рапид" и "Ти Би Ай  Динамик". От 1 декември започва предлагането на дялове на "ДСК Стандарт" и "ДСК Балансиран фонд", а от 7 декември на "Елана балансиран евро фонд". Досега Комисията за финансов надзор е дала разрешение за управление на общо девет договорни фонда.

Свързани компании:

ДФ Ти Би Ай Динамик(5TBB)

ДФ ЕФ Принсипал(SPKA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още