IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стигне ли България средноевропейското ниво за финансиране на здравеопазването?

Здравните услуги са застопорени с цени отпреди десет години, посочи Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация

15:58 | 03.02.22 г.
Ще стигне ли България средноевропейското ниво за финансиране на здравеопазването?

В България 5,6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) са за здравеопазване, но това все още е много далеч от средноевропейското ниво за финансиране от 8,8%. Увеличението на клиничните пътеки да не е по-малко от 20-25 процента средно за тази година. Такива очаквания има адвокат Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация. В предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria тя посочи, че бюрокрацията взема връх в здравната система, а причините за това са комплексни.

„Самите болници не участваме активно в процеса на преговори с изпълнителната власт и във вземането на решения за това в сектора по какъв начин да се променят и движат процесите. Болниците най-добре знаят какво се случва, какви са недостатъците в системата, кое може да стане по-добре“, коментира тя.

Димитрова потвърди, че болниците са готови да дадат своя принос при обсъждането на проблемите, и като такъв посочи компенсацията на цената на тока и природния газ. Тя акцентира факта, че през тази седмица от парламента дойде послание, че болниците няма да бъдат компенсирани. „Това е доста небалансирано решение на фона на важната роля, който болниците играят в ситуацията на пандемия“, е мнението на председателя на Българска болнична асоциация.

Адвокатът съобщи, че има сигнали от множество лечебни заведения, които се затрудняват вече с плащанията на сметките за ток. „Ще настояваме всичко над 150 лева от цената за мегаватчас да бъде компенсирано със задна дата. Готови сме да отстояваме тези искания, защото няма как всичко в гражданския оборот да нараства като стойности, а само здравните услуги да стоят  застопорени с цени от преди десет години“, смята Свилена Димитрова.

Тя се надява, че болниците ще получат компенсация за тока, защото много от тях вече са поставени на екзистенц-минимума.

Председателят на Българска болнична асоциация отбеляза, че след обещанията на новата власт преди изборите ще има промяна в модела на здравеопазване и исканията на болниците  ще бъдат удовлетворени.

Като пример в очакване на промяна тя посочи цената за лечение на пациентите с Covid, която варира около 3 хиляди лева, но при тежките пациенти надхвърля 10-15хиляди лева.

Трябва ли да се променят протоколите за прием в спешните отделения на болниците? Кои болници са най-засегнати от високата цена на електроенергията? Кои от клиничните пътеки трябва да бъдат спешно актуализирани? Ще се промени ли цената на клиничната пътека за лечение на Covid-19? Отговорите на тези въпроси ще получите, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още