IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изготвиха три оценки за миноритарния дял в „Общинска банка“

Какви са те засега не се съобщава, ясно е само, че общината продължава да се стреми към връщане на контрола над банката

13:12 | 03.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Изготвиха три оценки за миноритарния дял в „Общинска банка“

Оценката на миноритарния дял на „Общинска банка“ е разгледана от Надзорния съвет на Столичната общинска агенция за приватизация, каза пред журналисти председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов.

Има три цени, които са дадени от оценителя - минимална, нормална и максимална, каза Иванов, цитиран от БТА. „Ние продължаваме да вървим по нашите стъпки по придобиване на дялове за възстановяването на дела на Столичната община в банката.“

Според Иванов минималната оценка е по-малка от оценения преди дял на общината. Той обаче не предостави подробности за изготвените оценки.

В момента Столична община има около 74% дял в Общинска банка, но не може да взима сама решения, за което зависи от миноритарния собственик - фирми около бизнесмена Христо Ковачки.

По отношение на отложеното решение за прекратяване на съсобственост чрез продажба на общинския дял в подземния паркинг над метростанцията „Сердика“ Иванов посочи, че археологическите ценности, намерени при строителството на метростанцията, не са върнати на местонахождението им.

Ще изчакаме становището на Министерството на културата и на института за паметниците на културата, преди да имаме окончателно решение, посочи той.

Андрей Иванов изрази увереност, че общината е готова за зимното почистване. Когато завали сняг, ще разберем доколко сме готови за почистването, всичко, което е трябвало да се направи превантивно, е направено, каза той.

Очакваме работната група, която разглежда поддържането на подлезите, да излезе с предложение за стопанисването им, каза още Иванов. До момента е ясно, че за възстановяването на подлезите са необходими 15 млн. лв., а реалните приходи от подлезите, където има възможност за стопанска дейност, са 1,2 млн. лв. годишно, посочи Иванов.

По думите на Николай Стойнев от ГЕРБ в момента „Егида“ губи между 40-60 хиляди лева месечно за експлоатацията на подлезите.

По думите на Стойнев са проучени възможностите за поддържане на подлезите в други български градове. В Пловдив са отдадени на концесия, а във Варна част от тях се стопанисват от държавата, посочи той. Очаквам следващата седмица работната група да излезе с предложение за стопанисването на подлезите, каза Стойнев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още