IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 декември

08:20 | 19.12.09 г.
Преглед на печата за 19 декември

"Петрол" ще отдели имотите си в АДСИЦ на борсата

в. Дневник

Дистрибуторът на горива "Петрол" ще прехвърли значителна част от имотите си - 196 бензиностанции и прилежащите земи, в новата компания "Елит Петрол", което ще бъде регистрирано на борсата като дружеството със специална инвестиционна цел (АДСИЦ). Това стана ясно на извънредното общо събрание на веригата бензиностанции днес, на което присъства и представител на "Дневник".

Проектът за "Елит Петрол" беше одобрен чрез гласовете на един от присъстващите миноритарни акционери - офшорна компания, зад която според запознати стоят мажоритарните собственици на дистрибутора на горива - Митко Събев и Денис Ершов (контролират "Петрол" чрез "Петрол холдинг"). Така или иначе обаче присъстващият представител на част от облигационерите - изпълнителният директор на ПОК "Съгласие" Милен Марков, не възрази срещу подготвяното преструктуриране на дружеството.

С прехвърлането на имотите в "Елит Петрол" ръководството на "Петрол" цели да постигне няколко ефекта - да подобри ефективността на двата си реално бизнеса, каквито са веднъж търговията с горива на дребно и втори път управлението на имотите, да осигури достъп до по-лесно финнасиране чрез банкови крдити, като се използват имотите за обезпечение и да се възползва от предоставеното от закона облекчение АДСИЦ-ите да не плащат данък върху печалбата, която на 90% се разпределя задължително сред акционерите. С отделянето на имотите от дейността по продажбите на нефтопродукти мениджмънтът очаква и да скочи инвеститорската оценка за двата бизнеса, което според наблюдателите напълно се вписва с плановете на собствениците да продадат бизнеса си.


Застрахователите "Булстрад" и "Български имоти" ще централизират изплащането на щети

в. Дневник

Австрийската финансова група "Виена иншурънс груп", създаде ново специализирано дружество в България. Компанията "Ви Ай Джи Сървисиз" ще обслужва клиентите на застрахователите "Булстрад Виена иншурънс груп" и "Български имоти" по регистрацията на щети и изплащането на обезщетения при настъпили застрахователни събития. Новото дружество вече има лиценз за извършване и на дейност като застрахователен брокер, а освен това ще оперира и като рекламна агенция.

Първият офис на "Ви Ай Джи Сървисиз" беше открит днес в Пловдив. Следващата седмица ще заработи и представителство в Бургас. Планът е общият брой на офисите да достигне 14, обяви главният изпълнителен директор на "Булстрад Виена иншурънс груп" и "Български имоти" Румен Янчев. По думите му целта е да се постигне централизирана обработка и ликвидация на щетите в двете компании, което ще доведе и до оптимизиране на разходите.

"Дотук очакванията ни за 2009 г. по-скоро се сбъдват – почти всички дружества от групата се движат в предварително избрания коловоз", коментира той по повод дейността на дъщерните компании на "Виена иншурънс груп" в България през годината. В тях влизат още застрахователната "Булстрад живот Виена иншурънс груп" и здравноосигурителната "Булстрад здраве". Янчев посочи още, че очаква към края на 2009 г. резултатите на дружествата от групата да са сходни с постигнатите през миналата година.

Компаниите очакват ръст на бързите кредити

в. Дневник

Небанковите компании за потребителско финансиране очакват търсенето на т.нар. стокови кредити за покупка на техника да се повиши по празниците. Към момента обаче представителите на сектора не се ангажират с конкретни прогнози за това до какви обеми ще достигнат отпуснатите заеми или пък реализираните чрез тях покупки.

"Нашата статистика показва, че до октомври 2009 г. нивата на продажби не са много по-ниски в сравнение със същия период на 2008 г. Очакваме тази тенденция да се запази и за коледното пазаруване", коментира изпълнителният директор на "БНП Париба Лични финанси" Луик льо Пишу. "Независимо от кризата и намалялото потребление интересът към покупка на бяла и черна техника все още е висок", твърди той.

"Вече се забелязва оживление спрямо нивата от октомври-ноември", каза и Валентин Гълъбов, изпълнителен директор на "Ти Би Ай кредит". По думите му може да се очаква, че търсенето на финансиране за покупки ще достигне до нива, сходни с тези от коледните празници през 2008 г. Въпреки по-тежките икономически условия Гълъбов отчита и положителен ефект от кризата: "Хората си правят по-добре сметката, преценяват възможностите си да изплащат кредити, а това ни спестява излишни нерви и на нас, и на самите граждани."

Държавата купува алеите в Слънчев бряг

в. Стандарт

Алеите, тротоарите и парковете в Слънчев бряг отново са на дневен ред навръх Нова година. Съветът на директорите на "Слънчев бряг" АД е направил предложение до Министерството на икономиката държавата да стане 100% собственик на инфраструктурата на курорта. Това съобщи изп. директор на дружеството Малина Стратиева. Държавата притежава 75% от акциите в "Слънчев бряг" АД, останалите сe държат от дребни акционери. Ще бъде направена нова оценка на апетитните активи, която към март е била около 14 млн. лв. При одържавяването 25% от сумата ще бъде разпределена като дивидент между миноритарните собственици, които са 4079. След като алеите и тротоарите излязат от активите на дружеството, може да се пристъпи към неговата реална приватизация или ликвидация.

Брюксел ни погна заради такси за пренос на ток

в. Стандарт

Европейската комисия е открила процедура срещу България във връзка с таксите за пренос на ток, които се събират у нас. В официално писмо Брюксел ни уведомява, че нашият Закон за енергетиката позволява на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да определя различни такси за пренос на електроенергия на територията на страната и такива за транзитен пренос, което може да доведе до нарушаване на европейските принципи за недискриминация. Според правилата в ЕС таксите за достъп до електропреносните мрежи, прилагани за производителите и потребителите, следва да бъдат прилагани независимо от съответните страни на местоназначение и произход на тока.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още