IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лесопласт с ръст в приходите от продажби след девет тримесечия на спад

Дружеството приключва първото тримесечие със загуба в размер на 85 хил. лв.

15:22 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лесопласт с ръст в приходите от продажби след девет тримесечия на спад

През първото тримесечие на 2010 продажбите на Лесопласт АД се повишават с 3,1% на годишна база до 6,849 млн. лв., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ. Това е първото повишение в приходите от продажби на годишна база след девет тримесечия на спад.

Тримесечието обаче приключва със загуба в размер на 85 хил. лв. при печалба от 153 хил. лв. година по-рано.

През четвъртото тримесечие на 2009 приходите от продажби намаляха с 32% на годишна база, а през третото – с 10%.

През миналата година като цяло продажбите спаднаха с 33% до 31,9 млн. лв., а печалбата бе в размер на 292 хил. лв.

Делът на износа в приходите от продажба на продукция нараства до 82% през тримесечието при 77% през миналата година.

Приходите от продажба на шперплат през първото тримесечие се увеличават с 50% на годишна база, а тези от продажба на дървесно-влакнести плочи (ДВП) – намаляват с 24%.

Мерките за снижаване на разходите при производството на шперплат, предприети през 2009, дадоха резултат и заводът за шперплат работи без сериозни сътресения, се казва в годишния доклада за дейността на дружеството.

По отношение на производството на ДВП проблемът се състои в липсата на достатъчно складова площ за съхранение на готовата продукция, се казва още в доклада.

На насроченото за 18 май Общо събрание на дружеството ще бъде гласувано то да приеме името Велде България АД. Австрийската компания Велде е основен акционер в Лесопласт със 76,67% от капитала, а Делтаууд, Кипър притежава 18,28%. 50% от капитала на Велде ООД Виена Австрия е притежание на Валентин Иванов Стаменов, който е председател на Съвета на директорите на Лесопласт.

Последната сделка с акциите на дружеството на БФБ е от 20 април на цена 25 лв., което представлява повишение от 4,2% от началото на годината и спад от 9,1% за последната година. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 10,1 млн. лв.  

Свързани компании:

Велде България АД (Лесопласт АД)(4L5)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още