IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Показа ли лятното училище "Атанас Буров" от какви кадри се нуждае икономиката?

Обучението има изключително силна практическа насоченост, посочиха стипендиантите Лора Христова и Мартин Алексиев

22:31 | 03.10.22 г.
Снимка:Bloomberg
Снимка:Bloomberg

Лятното училище "Атанас Буров" е безпрецедентно явление в българското образование, защото показва какви са позициите, които се търсят в съвременната българска икономика и как може практически да се обучат хора за нуждите на бизнеса в страната. Това определение даде в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Мартин Алексиев, стипендиант на лятното училище "Атанас Буров". Той подчерта, че "на нито едно друго събитие не се събират толкова много специалисти в сферата на инвестиционните финанси".

„Събитието показва и какъв е гладът за специалисти в България и че в страната има наистина много голям потенциал за развитие, не само в Европа", коментира Алексиев.

Според Лора Христова, също стипендиант на лятното училище "Атанас Буров", хората на България са капитал и затова е необходимо да се повиши качеството и нивото на образованието в страната.

Тя също оцени обучението в лятното училище "Атанас Буров" като „изключително добра инициатива“. "То има изключително силна практическа насоченост. Хората, които се обучават, се избират с конкурс и имат изявен интерес в областта на инвестициите, с добра подготовка:, посочи Лора Христова. "Лекторите са хора от бизнеса и всички лекции имаха не само теоретична, но и силна практична част, с много примери от практиката, което бе полезно за всички участници.“

По думите ѝ възможността да се запознаеш лично с водещи бизнес личности е безценна, защото "те могат да бъдат потенциален работодател за всеки един от участниците".

Лора Христова е на мнение, че стабилните политики, обществен ред, сигурност и закони, както и добрата инфраструктура, са ключови за привличане на инвеститори, които да работят в сферата на производството на продукти и услуги с висока добавена стойност. "Защото това са бизнесите, които заплащат по-високи заплати, а това е път за повишаване на качеството на живот в България", коментира тя.

Алексиев прогнозира, че перспективите за развитие на България са тясно свързани с развитието на IT сферата. Той подчерта значимостта на инвестициите в стартъпи, занимаващи се с финтех, особено в областта на здравеопазването.

Според него много по-широко могат да се използват възможностите на IT сектора, "за да се запълнят ниши в стандартната икономика на България" и да се подпомага развитието на малкия и средния бизнес в страната.

"В България има много възможности за кариерно развитие и човек може да напредне професионално много по-бързо, отколкото в Западна Европа. Една от причините е недостигът на работна ръка. В Западна Европа професионалното развитие се случва много по-бавно, на една много по-късна възраст. Има повече хора, по-качествено образование и съответно по-малко работни места с по-голяма конкуренция", каза още Лора Христова.

За какво настояват младите хора, за да се постигане положителна промяна в България в икономическо отношение?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате  тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още