IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно през април записват първи спад от миналото лято насам

Данните на НСИ показват спад на годишна и на месечна база

11:48 | 09.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

След настъпилото слабо оживление в продажбите на дребно в началото на годината през април търговските обороти рязко се свиват. Търговията на дребно в България записва първи годишен спад от миналото лято насам.

Това се вижда от календарно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ) за април.

Оборотите на търговците на дребно се забавиха още в края на миналата година, като впоследствие през зимните месеци на 2023 година отбелязаха известен ръст, последван от ново забавяне през първия пролетен месец.

През април продажбите в сектор "Търговия на дребно" (без търговия с автомобили) се понижават на годишна и на месечна база. Спадът на годишна база е от 2,7%, а спрямо март понижението е с 2%.

На годишна база спадът в търговските обороти през април се дължи основно на понижените продажби на нехранителни стоки (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали) - с 6,7%. Съществен спад се наблюдава и при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 1,4%.

Увеличение е регистрирано само при продажбите на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6,2%, и при търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено нарастване със 7,3%.

Търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия запазва нивото от предходния месец.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Спрямо март е отчетено понижение на оборота във всички големи групи: търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 2,3%, търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 2,1%, и с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1,1%.

При продажбите на дребно с нехранителни стоки по-значително намаление е регистрирано при търговията с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 8,8%, и търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 4,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още