IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Използването на кредитни карти записва най-големия растеж от 2005 г. насам

Резултатът е възможен сигнал, че домакинствата в страната се затрудняват да свържат двата края на фона на влошаващата се криза с разходите за живот

15:57 | 30.08.22 г.
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Използването на кредитни карти във Великобритания е нараснало с най-бързия си темп от 2005 г. в 12-те месеца до края на юли, показаха данни на Английската централна банка (АЦБ), цитирани от Ройтерс.

Резултатът е възможен сигнал, че домакинствата в страната се затрудняват да свържат двата края на фона на влошаващата се криза с разходите за живот.

Кредитирането чрез този тип банкови карти е записало нетен ръст от 740 млн. паунда (869 млн. долара) през месеца, след като през юни то нарасна с 945 млн. паунда. Въпреки това годишното увеличение през седмия месец се е равнявало на 13% - най-голямото от октомври 2005 г.

Същевременно средната лихва по кредитните карти е достигнала 21,7% през юли, което е най-високото ниво на показателя от края на 1998 г. насам.

„Опциите на най-уязвимите за лесно решение свършиха, поради което продължаваме да виждаме значителен ръст в търсенето на заеми“, коментира Пол Хейууд, главен директор по данните и анализите в агенцията за оценка на кредити Equifax UK.

Пол Дейлс, главен икономист за Великобритания в Capital Economics, посочи, че ръстът в кредитирането се асоциира по-често с нараснало потребителско търсене, но високата инфлация – която достигна 40-годишен връх от 10,1% през юли – усложнява интерпретацията на данните.

„Всички данни са в номинално изражение, те са подкрепени от ръста в цените и следователно вероятно предполагат, че потребителското търсене е по-устойчиво, отколкото реално е“, каза Дейлс.

Същевременно домакинствата в страната са увеличили своите спестявания с 4,3 млрд. паунда през юли, което е малко под средното месечно увеличение от 4,6 млрд. паунда преди пандемията. Според Дейлс това предполага, че много хора не променят своите финансови навици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още