IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция: Турция рискува ескалация, която НАТО не може да си позволи

Рискуваме да станем свидетели на ситуация, подобна на тази, която в момента се развива в други части на континента, предупреди Атина

16:49 | 07.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гърция отново обвинява Турция в „крайно агресивна реторика“, която рискува да дестабилизира региона и да отслаби НАТО – пореден залп в ескалиращата война на думи между двете страни членки на алианса.

„Рискуваме да станем свидетели отново на ситуация, подобна на тази, която в момента се развива в други части на континента“, написа гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас в писмо, публикувано в сряда, до Европейския съюз, ООН и НАТО, цитиран от Bloomberg.

Дендиас призова за осъждане на последните коментари на турския президент Реджеп Ердоган за Гърция, които включваха и не толкова прикрити заплахи за военни действия, за да не може Атина да подсили присъствието си на няколко острова край турското крайбрежие.

„Турското поведение е дестабилизиращ фактор за единството и кохезията на НАТО, отслабвайки южния фланг на алианса в момент на криза“, каза Дендиас. По думите му двустранните отношения в момента се намират „в най-лошия си период от години“.

Преди предстоящите избори в Турция догодина Ердоган изостря критиките си срещу – според Анкара – растящото военно струпване от страна на Гърция по островите край турското крайбрежие, както и западната военна подкрепа за Атина.

„Те имат острови на тяхно разположение, имат бази на тези острови, ако нелегитимните заплахи срещу нас продължат на тяхна база“, то турското търпение ще достигне лимита си, каза Ердоган по време на посещение в Босна и Херцеговина във вторник.

В същото време САЩ увеличават достъпа си до гръцките бази, откакто двете страни подновиха отбранителен пакт за двустранно сътрудничество през октомври 2021 г. Турция се страхува, че нарастващо американско военно присъствие и продажбата на френски оръжия за Атина може да наклони военния баланс в полза на Гърция.

Тя от своя страна многократно е призовавала Турция да спре да оспорва суверенитета ѝ върху Додеканезките острови – група острови край турския бряг, които включват Родос и Кос – отстъпени на Гърция от Италия след Втората световна война. Турция настоява Атина да се съобрази с мирно споразумение от 1947 г., което позволява само ограничен гръцки военен контингент да бъде разполаган на островите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още