IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната се сви до 20-месечно дъно

PMI индексът в региона е намалял за трети пореден месец през септември

13:38 | 23.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес активността в еврозоната се е свила до 20-месечно дъно през септември, след като индексът на мениджърите по поръчките на S&P Global (PMI) е спаднал до 48,2 пункта, показват данните, публикувани в петък.

За сравнение - през август индексът се равняваше на 48,9 пункта, като това показва, че следващия месец се задържа под границата от 50 пункта, разделяща разширяването от свиването. Това е трети пореден месец на спад, в който показателят е под границата, посочват от S&P Global.

Макар спадът да е умерен той все пак отвежда индекса до най-ниското му ниво от 2013 г., ако се изключат шоковете от блокадите през последните около две години, наложени заради пандемията от коронавирус.

Икономическите индикатори за бъдещето, като нови поръчки, останали такива и очаквания за продукцията, също бележат понижения. Секторът на производството, както и този на услугите, е отчел влошаване, предизвикано от ускоряващ се спад в търсенето поради поскъпващата издръжка на живот и мрачните перспективи за бъдещето.

PMI в сектора на производството се е свил до 27-месечно дъно от 49,6 пункта през август до 48,5 пункта месец по-късно. Картината при услугите не е по-различна - понижението там е спад от 49,8 пункта през август до 48,9 пункта на следващия месец, с което измерителят е достигнал най-ниското си ниво от 19 месеца насам.

Новите поръчки също са намалели за трети пореден месец, като "темпът на понижение се е ускорил до нива, последно отчетени през април 2013 г., изключвайки периодите на пандемични ограничения", става ясно от съобщението, публикувано на сайта на S&P Global.

Особено голям спад е отчетен при поръчките в производството, но тези в услугите също са намалели с ускорен темп.

"Възможно е да има рецесия в еврозоната, докато компаниите отчитат влошаващи се бизнес условия и усилващ се ценови натиск, свързан с покачващите се разходи за енергия", обясни Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence.

"Германия е изправена пред най-тежките условия, като икономиката се влошава с темп, който - извън пандемията - не е виждан от световната финансова криза насам", допълни Уилямсън.

Според данните общият PMI индекс в Германия е спаднал до 45,9 пункта през септември, след като месец по-рано се е равнявал на 46,9 пункта.

"Предизвикателството, пред което са изправени централните банкери, да озаптят инфлацията, като избегнат твърдото приземяване на икономиката, следователно става все по-сложно", обобщи икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още