IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank: Спирането на руския газ поставя еврозоната в риск от по-дълбока рецесия

Догодина инфлацията в блока ще бъде средно 6,2%, прогнозират икономисти от банката

14:52 | 21.09.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Еврозоната е изправена пред по-голяма рецесия спрямо прогнозираната по-рано, след като Русия спря доставките на природен газ по "Северен поток", смятат икономисти на Deutsche Bank, цитирани от Bloomberg.

Икономиката на региона ще се свие с 2,2% следващата година, докато предишните прогнози бяха за спад от 0,3%, пишат анализаторите в свой доклад за клиенти.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия - която поради своята зависимост от руски енергоносители е изложена на най-голям риск - може да запише понижение от 4%.

Инфлацията догодина ще бъде средно 6,2%, а за тази се предвижда размер от 8,2%, докато продължаващите проблеми със снабдителните вериги, затегнатият пазар на труда и поевтиняващото евро засенчват ефекта от влошаващите се икономически перспективи.

Прогнозите за ходовете на Европейската централна банка (ЕЦБ) са същите, като очакванията са основната лихва да достигне 2,5% до края на първото тримесечие догодина. В момента показателят се равнява на 0,75%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
onezero007
преди 1 година
А ние за чий се натискаме да се присъединяваме към зона в "дълбока рецесия"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още