IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша продължи паузата в повишаването на лихвите заради забавянето на икономиката

Централната банка на страната очаква инфлацията да се върне към едноцифрено равнище едва през 2024 г.

22:21 | 09.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Полша остави непроменен основния си лихвен процент за втори пореден месец и съобщи, че „значителното“ затягане на паричната политика до момента трябва да помогне за овладяването на инфлацията, която сега се ускорява с най-бързия си темп от 26 години насам, пише Bloomberg.

Решението на централната банка да запази референтната лихва на ниво от 6,75% беше обявено след заседанието в сряда, което продължи няколко часа повече от обикновено заради ожесточен спор сред ръководителите, който раздели почти поравно икономистите в очакванията им за следващия ход на централната банка.

Прогнозите на централната банка, които бяха обявени след решението, показаха, че икономиката ще се забави рязко догодина, а инфлацията вероятно ще се върне към едноцифрено равнище едва през 2024 г. Председателят Адам Глапински заяви, че ноемврийските прогнози трябва да помогнат да ръководителите да решат дали да изключат още повишения на лихвите.

Дебатът за нивото на лихвата се разгорещи в последните седмици. Ръководителите, които подкрепят Глапински, смятат, че агресивната им едногодишна кампания е достатъчна за укротяването на ръста на цените. Това ги противопоставя на гласовитото малцинство в 10-членния Съвет за парична политика, което продължава да настоява за ново затягане. Основната лихва в Полша остава доста под нивото на инфлацията. Графика: Bloomberg LP Основната лихва в Полша остава доста под нивото на инфлацията. Графика: Bloomberg LP

Решението беше взето един ден след като Румънската централна банка забави темпа на затягане на паричната политика, за да прецени последиците от забавянето на икономиката и по-дългия период на висока инфлация.

Инфлацията ще се върне към целта „постепенно“ заради „мащабните и трайни сътресения“, които засягат икономиката и остават извън обхвата на местната парична политика, отбеляза Съветът за паричната политика в комюнике след заседанието. „При такива обстоятелства значителното досега затягане на паричната политика ще подкрепи забавяне на инфлацията в Полша към целта“, се допълва в съобщението.

В същото време последните индикации от правителството, че временните данъчни облекчения върху енергията вероятно ще изтекат в края на тази година може да доведат до нов рязък ръст на цените. Централният банкер Людвик Котецки прогнозира, че тази година може да тласне инфлацията до 24% през февруари, въпреки че премиерът Матеуш Моравецки вече обеща компенсиращи мерки, за да останат цените под контрол.

Повишенията на лихвите до момента почти спряха търсенето на ипотечни кредити и други дългосрочни заеми. Допитването за кредитирането на централната банка през четвъртото тримесечие показва, че банките сигнализират за ново затягане на критериите за кредитиране и очакват значителен спад на търсенето за дългосрочни корпоративни заеми, знак, че инвестициите ще пострадат още повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още