IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Полша забави паричното затягане на фона на отслабващата икономика

Следващите лихвени увеличения ще са само от по четвърт процентен пункт, предупреди финансовата институция

19:42 | 07.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Забавянето на икономиката на Полша принуди централната банка на страната да забави и темпа на парично затягане, докато регулаторът се опитва да предотврати икономически спад, пише Bloomberg.

Централната банка повиши лихвите с 25 базисни пункта в сряда до ниво от 6,75%, което бе очаквано от повечето икономисти, анкетирани от медията. Това е 11-тото поредно увеличение на показателя, след като през юли той бе повишен с половин процентен пункт.

Най-скорошните данни обаче показаха, че икономиката на европейската страна се е свила през второто тримесечие на годината. Това мотивира управителя на институцията Адам Глапински да предупреди, че лихвите ще бъдат повишени още един или два пъти и то само с ходове от по четвърт процентен пункт.

"Пред нас стои може би още един лихвен ръст, вероятно от 25 базисни пункта през октомври“, прогнозира Пьотр Буяк, главен икономист в PKO Bank Polski SA. "Икономиката се забавя и по-слабото търсене ще сложи таван на инфлационния натиск", допълни икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още