IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото правителство ще плаща 10% от разходите за храна на милиони граждани

Подкрепата за разходите за храна трябва да обхване 85% от домакинствата в страната, или около 8,4 млн. души

14:41 | 18.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Гърция планира да покрива 10% от разходите за хана на повечето домакинства за шест месеца, започвайки от февруари. Мярката ще бъде финансирана чрез облагане с данъци на свръхпечалбите на двете петролни рафинерии в страната, съобщи премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от Bloomberg.

„От февруари догодина държавата ще покрива 10% от всяка покупка на домакинство за шест месеца в супермаркети и хранителни магазини (пекарни, сладкарници, рибни магазини)“, каза премиерът преди гласуването на бюджета за 2023 г. в предизборна атмосфера.

Изборите в Гърция са планирани за юли 2023 г., но Мицотакис заяви, че те може да се проведат през пролетта.

Отделни лица ще получават максимум 220 евро. За големи семейства с няколко ползватели на отстъпката общата сума ще бъде ограничена до 1000 евро.

„Фискалната цена ще бъде 650 млн. евро“, съобщи Мицотакис.

Бюджетът на Гърция за 2023 г. е първият от 12 години насам, който ще бъде изпълняван извън рамката за наблюдение след спасителната помощ, на която страната беше подложена след финансовата криза. Той беше одобрен в събота със 156 гласа „за“ от общо 299 гласували.

Допълнителната подкрепа за разходите за храна целят да обхванат 85% от домакинствата, или около 8,4 млн. граждани, допълни премиерът.  Мярката е за домакинства с доход от 24 хил. евро на двойка с допълнителни 5000 евро за всяко дете.

Правителството е заделило до момента малко над 15 млрд. евро за смекчаване на нарастващите разходи за издръжка на живот. Мицотакис заяви, че субсидиите за ток и природен газ също остават в сила.

Атина очаква икономиката ѝ да нарасне с 1,8% през 2023 г. спрямо 5,6% тази година. Растежът ще помогне за намаляване на държавния дълг като процент от БВП до 159,3%, а правителството очаква връщане към първичен излишък от 0,7% от БВП през 2023 г.

Гърция излезе от плановете за финансова подкрепа през 2018 г.

Но до по-рано тази година страната остана под надзора на кредиторите си – Европейския съюз и МВФ, които наблюдаваха внимателно обещаните реформи и финансите на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 18.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още