IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в България се подобрява минимално през декември

Единствено в сектора на услугите е регистрирано понижение на показателя

13:41 | 30.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бизнес климатът в България записва минимално подобрение през последния месец на годината. По-значителното подобрение на показателя беше отчетено и за ноември след рязкото влошаване през октомври. По-добрите очаквания в края на годината са провокирани от оптимизма на предприемачите предимно в промишлеността и търговията.

През декември общият показател на бизнес климата нараства с 1,0 пункт спрямо ноември. Повишение се наблюдава в промишлеността и търговията на дребно, в строителството запазва нивото си, а в сектора на услугите е регистрирано понижение, отчита Националният статистически институт (НСИ).

Най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Промишленост

През декември най-благоприятни са очакванията на промишлените предприемачи. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се покачва с 2,5 пункта в резултат на по-позитивните им прогнози за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Според тях през последния месец има известно увеличение на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса продължават да са несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила. По отношение на продажните цени в промишлеността прогнозите на мениджърите са за увеличение през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Сравнително благоприятни са и очакванията в търговията на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се увеличава с 0,7 пункта, което се дължи главно на подобрените оценки на търговците за настоящото бизнес състояние на предприятията. Мненията им относно обема на продажбите през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца също са благоприятни.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да са най-сериозните проблеми за бизнеса, макар през последния месец да се отчита намаление на негативното влияние на последния фактор.

По отношение на продажните цени прогнозите на търговците на дребно са за известно увеличение през следващите три месеца.

Строителство

През декември съставният показател „бизнес климат в строителството“ запазва нивото си от предходния месец. Очакванията на строителните предприемачи както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за дейността им през следващите три месеца, са резервирани.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила остават основните фактори, затрудняващи дейността, като спрямо ноември се наблюдава намаление на отрицателното въздействие на първите два фактора.

Според последната анкета делът на мениджърите, които продължават да очакват продажните цени в строителството да се повишат през следващите три месеца, е 35,6%.

Услуги

През последния месец на годината най-сериозно са се засилили песимистичните очаквания в сферата на услугите. През декември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се понижава с 1,1 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По-умерени са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги.

Несигурната икономическа среда остава основната пречка за дейността на предприятията, следвана от конкуренцията в бранша и недостига на работна сила. Относно продажните цени в сектора на услугите 22% от мениджърите предвиждат те да се повишат през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още