IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в руския сектор на услугите се свива за трети пореден месец

Нивото на бизнес нагласите е най-ниското от март насам

13:06 | 30.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Активността в руския сектор на услугите се сви за трети пореден месец през декември, показва частно проучване в петък, докато компаниите са изправени пред слабо потребителско търсене, силен инфлационен натиск и намаляващ брой клиенти, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в услугите на S&P Global е намалял от 48,3 пункта през ноември до 45,9 пункта през декември, навлизайки по-навътре на отрицателна територия. Границата от 50 пункта разделя повишението от понижението.

Компаниите отбелязват, че намалението в новия бизнес се дължи на икономическата несигурност и спада в покупателната способност на клиентите насред силния инфлационен натиск, посочват съставителите на проучването.

Годишната инфлация се очаква да достигне 5-7% през 2023 г., което ще е забавяне спрямо тазгодишните двуцифрени равнища, но все още ще е над целта на централната банка за 4%.

Геополитиката нанесе силен удар върху сектора на услугите, като санкциите на запада срещу Русия създадоха логистични проблеми за руските фирми.

Бизнес доверието намаля от 61,3 пункта през ноември до 45,8 пункта през декември.

„Световната икономическа несигурност и ефектът от инфлацията върху покупателната способност на потребителите изглежда значително повлия на настроенията“, коментират от S&P Global. „Нивото на нагласите е най-ниското от март“.

Ден по-рано стана ясно, че активността сред руските фабрики е нараснала през декември, когато PMI индексът е достигнал 53 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още