IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимистичните нагласи за подобрение в бизнес средата у нас застиват в началото на пролетта

Мениджърите във всички сфери прогнозират продажните цени да се увеличат през следващите месеци

12:14 | 30.03.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В началото на пролетта оптимистичните прогнози за подобрение в бизнес средата у нас застиват на фона на влошените оценки в повечето икономически сфери.

През март общият показател на бизнес климата запазва равнището си от февруари. Понижение на показателя е регистрирано в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, а в строителството се наблюдава увеличение, отчита Националният статистически институт (НСИ).

От юни миналата година до ноември общият показател на бизнес климата регистрираше спад заради негативизма в оценките на предприемачите за състоянието на фирмите. Влияние оказваха пандемията от Covid и развитието на икономиката. Тази година започна с оптимистични очаквания за подобрение в бизнес средата предимно в промишлеността и търговията. В началото на пролетта обаче резервираните очаквания доминират.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Промишленост

Националната статистика отчита, че съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ намалява с 0,8 пункта, което се дължи на влошените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца са резервирани.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават най-сериозните пречки за дейността на предприятията, макар през последния месец да се отчита понижение на негативното им влияние. Относно продажните цени в промишлеността 14% от мениджърите предвиждат те да се повишат през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ също бележи спад - с 1,3 пункта, което се дължи на изместване на оценките и очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията от „добро“ към „задоволително“, което е нормален тренд за сезона. Същевременно мненията им относно обема на продажбите през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца, са позитивни.

И в тази сфера несигурната икономическа среда остава основното затруднение за дейността на предприятията, следвана от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. В сравнение с предходния месец нараства делът на търговците на дребно, които прогнозират продажните цени да се увеличат през следващите три месеца.

Услуги

Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се понижава с 1,2 пункта през първия пролетен месец в резултат на по-неблагоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Мненията им за настоящото търсене на услуги също са по-резервирани, докато очакванията им за следващите три месеца се подобряват.

Най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, като през последния месец се наблюдава намаление на отрицателното им въздействие.

Според анкетата 15,5% от мениджърите очакват продажните цени в сектора на услугите да се повишат през следващите три месеца.

Строителство

Единствено съставният показател „бизнес климат в строителството“ нараства през март. Ръстът е с 4,0 пункта в резултат на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата регистрира и увеличение на получените нови поръчки през последния месец, като и прогнозите за дейността през следващите три месеца остават оптимистични.

Основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса, е несигурната икономическа среда, посочена от 74% от предприятията. На второ и трето място са цените на материалите и недостигът на работна сила.

По отношение на продажните цени в строителството делът на мениджърите, които продължават да очакват те да се повишат през следващите три месеца, е 31,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още