IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте, но се влошава

Според 46% от участниците в анкета кварталите в София са станали по-лошо място за живеене

13:46 | 03.05.23 г.
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

През последните пет години кварталите и населените места в Столична община са се променили в негативна посока и са станали по-лошо място за живеене, смятат 45,7% от участвалите в онлайн анкета на тема „Какво мислиш за квартала, в който живееш?“. Тя е проведена през март от „Екипът на София“ сред жителите на столицата. В анкетата са взели участие 2566 души, като извадката не е представителна. Данните са събрани по метода на отзовалите се, като въпросникът е публикуван на Facebook страницата на „Екипът на София“ и споделен от партньорски организации.

Според 26,4% от анкетираните кварталите им са се променили към по-добро, а 28% не виждат промяна в развитието им.

С най-негативна оценка за развитието на своя район (квартал) през последните пет години са живущите в район Студентски. Според 63,2% от тях той става по-лошо място за живеене. Следващите райони с най-негативна оценка са районите Витоша (58%) и Лозенец (57,8%).

Районите, при които се наблюдава по-скоро промяна в посока превръщането им в по-добро място за живеене през последните пет години, според участвалите в анкетата техни жители, са Слатина (42,9%), Овча купел (39,7%) и Надежда (37,9%).

Трябва да се отбележи обаче, че делът на респондентите, които определят като положително развитието на тези райони, е твърде близък до този на респондентите, които не виждат съществена промяна или дори откриват негативни тенденции в развитието на района си, коментира социологът Йорданка Михайлова от „Екипът на София“.

Никаква промяна, нито към по-добро, нито към по-лошо, отчитат основно жители на районите Нови Искър (54,5%) и Кремиковци (40,7%).

Десетте най-важни приоритета за развитието на кварталите според столичани са:

- Поддържане на чиста среда, тротоари, градинки, пейки, площадки;
- Обновяване и поддържане на пътната инфраструктура;
- Изграждане и поддържане в добро състояние на детски площадки, междублокови пространства, спортни игрища и паркова мрежа;
- Сигурност и безопасност в квартала;
- Ефективно управление на сметосъбирането;
- Видими, достъпни и проследим процеси по управление на квартала;
- Подобряване на качеството на въздуха;
- Достъпни и привлекателни детски градини и училища;
- Ограничаване на презастрояването;
- Достъп и качествена база в здравеопазването.

Резултатите от анкетата показват още, че жените са били по-активни - 64,4% от респондентите. По показателя „възраст“ най-много са тези между 36 и 45 г. (31,9%). Най-активни в анкетата са били живущите в кварталите си от детска възраст (30,5%). Преобладаващата част от участниците в анкетата са хора с придобито висше образование – 83,5%.

„Екипът на София“ е група от над 100 експерти с разнообразен опит, работещи активно за превръщането на София в по-добро място за живот. Групата събира и анализира данни и цели да формулира разбираеми стратегии и решения за подобряване на средата.

Провеждането на анкетата е част от общия подход на „Екипът на София“ по картиране на проблемите и търсене на устойчиво решение за всеки един от тях съвместно с кварталните общности. Провеждат се и срещи на експерти от организацията с активни граждани по райони. Целта е с данните от анкетата, натрупаното знание от различни анализи и в сътрудничество с жителите на столицата да бъдат изготвени планове за действие по райони, които да бъдат част от общия План за действие в Столична община от ден първи след изборите.

„Вярваме, че гражданите не бива да са потребители на местни политики, а съучастници в тяхното създаване и прилагане. Дългогодишната работа на нашите членове по градски въпроси ни е показала, че устойчивите решения са тези, които биват вземани и реализирани с гражданско участие. Затова и заедно с жителите на различни квартали и населени места в общината създаваме районни планове за действие“, каза ръководителят на „Екипът на София“ Любо Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още