IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София е един от най-скъпите градове за строителство в Източна Европа

Женева изпревари Лондон в тазгодишното издание на индекса на консултантската компания Arcadis

16:47 | 20.04.23 г.
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg
Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

София е един от най-скъпите градове за строителство в Източна Европа, показва класация сред сто града в света на нидерландската компания Arcadis, която е фокусирана върху устойчивото проектиране, инженерните дейности и консултантските услуги в областта на строителството.

Българската столица заема 69-о място в общата класация, като изпреварва Будапеща, Букурещ, Белград и дори Барселона, а също и Варшава, Мадрид, Истанбул и Атина. Преди София са Лисабон, Рига и Загреб.

Нов град в класацията е най-скъпият в света за строителство, показва още докладът „Международни строителни разходи“ на Arcadis за 2023 г. Това е Женева, която изпреварва британската столица Лондон. Ню Йорк, Сан Франциско и Мюнхен завършват челната петица.

Редица фактори са се отразили на разходите, включително високите нива на инфлацията, която е продължила да засяга повечето градове, включени в доклада. В резултат на това много от най-скъпите градове за строителство в топ десет остават непроменени спрямо миналата година, включително горещи точки като Мюнхен, Копенхаген и Цюрих.

Пет от градовете в десетката са също места с деноминирана в долари или обвързана с долара валута, включително Хонконг, а Бостън и Филаделфия са нови градове в топ десет благодарение на комбинацията от поскъпване на долара и продължаващо въздействие на местната инфлация.

Според доклада разходите за строителство в Европа са били засегнати особено от нашествието на Русия в Украйна наред с повишаването на енергийните разходи, валидно в цял свят, и произтичащите от това нарушения на веригите за доставка и специфичните за региона енергийни пазари, които са добавили 5-6% към инфлацията.

Индексът на Arcadis за 2023 г. обхваща сто от най-големите градове в света на шест континента. Сравнението на разходите е направено чрез включването на 20 различни видове сгради - жилищни, бизнес имоти и публични сгради, и се основава на допитване за строителните разходи, преглед на пазарните условия и професионална оценка на глобалния екип от експерти на компанията.

Според доклада заради необходимостта от смекчаване на климатичните промени и по-строгите цели за намаляване на въглеродните емисии устойчивите сгради на първокласни локации са все по-търсени. Това води до прилагането на „зелен бонус“ при оценката на най-устойчивите активи.

Кои са най-скъпите градове за строителство в света?

1. Женева

2. Лондон

3. Ню Йорк

4. Сан Франциско

5. Мюнхен

6. Цюрих

7. Копенхаген

8. Хонконг

9. Бостън

10. Филаделфия

Индексът на Arcadis използва Амстердам като отправна локация. Цените за строителство в града са нараснали само с 1-2%, въпреки че секторът е изправен пред множество насрещни ветрове през 2023 г., включително забавяне на икономиката и отлагане на проекти. Arcadis отбелязва, че има признаци изпълнителите да правят отстъпки при офертите, за да си осигурят работа, в резултат на което Амстердам е отстъпил с 11 места – от 51-о на 62-о място в индекса.

Консултантската компания предупреждава, че други пазари може скоро да отчетат сходно поемане на разходите заради намаляващото търсене.

Кои са най-евтините градове за строителство в света?

1. Бангалор, Индия

2. Куала Лумпур, Малайзия

3. Делхи, Индия

4. Мумбай, Индия

5. Хо Ши Мин, Виетнам

6. Йоханесбург, Южна Африка

7. Чънду, Китай

8. Найроби, Кения

9. Банкок, Тайланд

10. Ухан, Китай

Перспективи пред инфлацията

По-малко от десет града са отчели нулева или отрицателна инфлация, всички те се намират в Югоизточна и Източна Азия.

Градове в Нова Зеландия и Австралия, които преди време бяха засегнати от продължителните блокади заради COVID-19, са преживели V-образно възстановяване и сега отчитат рязък ръст на цените. Китай, където блокадите бяха прекратени едва в края на 2022 г., вероятно няма да регистрира възстановяване на цените тази година.

Arcadis прогнозира, че инфлацията в строителството в Китай ще достигне 3% през 2023 г.

В САЩ разходите може да нараснат още въпреки прогнозираното свиване на строителния пазар с 3,5% до 5% през 2023 г. Причината е, че забавянето на жилищното строителство ще бъде компенсирано от търсенето на инфраструктура благодарение на инфраструктурните стимули на стойност 1,5 трлн. долара. Това може да създаде опасност от забавяне и инфлация на фона на недостига на до половин милион работници.

Във Великобритания инфлацията в строителството достигна връх от 10-12% през 2022 г., но заради забавяне на строителния сектор инфлацията при сградите се очаква да се забави до 2-3% през 2023 г., докато инфлацията при инфраструктурата ще бъде по-висока до ниво от 6-7%.

В Ирландия разходите за строителство са се повишили с 16,2% през 2022 г. БВП на страната е нараснал с 12 на сто през същия период и се очаква да се повиши с 4,9% през 2023 г., много над средното ниво в ЕС. Цените на материалите вероятно ще останат „предизвикателни“ през 2023 г., но производствените разходи са достигнали двегодишно дъно през януари.

В Германия производствените разходи са нараснали с най-бавния си темп през януари 2023 г. спрямо ноември 2020 г. Но това се случи след едно от най-високите нива на инфлацията в строителството в Европа през 2022 г., което доведе до отлагане на проекти. Изследване на института Ifo в Мюнхен установи, че 16,7% от строителните компании е трябвало да отложат проекти през ноември 2022 г. спрямо обичано ниво от едва 1-2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още