IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков очаква България да получи второ плащане по плана за възстановяване тази година

Според него страната не разполага с достатъчно време, за да бъде изготвено коалиционно споразумение

14:47 | 27.06.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Планът на правителството е България да получи второ плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) тази година. Това каза министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти след участието си в Четвъртия Софийски икономически форум, предава БТА.

Премиерът добави, че плащането може да бъде поискано да края на септември и да бъде получено. По думите му обаче законите, нужни за второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, се бавят. Основните противоречия в момента са свързани с приемането на законите в Народното събрание, заяви той.

„Като оставим настрана бюджета, закъснение има по още две точки. Закъснели сме да поискаме помощ от НАТО заради помощта ни към Украйна, а и сме закъснели с предоговарянето на ПВУ в частта "Енергетика". Това ни пречи да подадем второ искане за второ плащане през тази година. Най-рано това може да стане в края на септември“, уточни той.

Според него усилието да се намери форма, която да стабилизира как се вземат решения в Народното събрание, е преди всичко между парламентарните групи. Сменихме около половината министри в резултат на дискусии с ГЕРБ, уточни Денков.

Коалиционно споразумение между двете управляващи формации обаче не е на дневен ред, стана ясно от думите на Денков. По думите му едно коалиционно споразумение се пише месеци наред. 

„Коалиционно споразумение изисква месеци работа, а ние имаме една седмица, така че тук има друг проблем, чисто юридически. Той е много над нивото, което можем да обсъждаме в момента, което показва защо е толкова трудно понякога да направим подходящи коалиционни правителства“, коментира премиерът.

До дни ще се проведе лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за изглаждане на противоречията, уточни Денков.

Премиерът коментира още, че при него има вече изготвен списък с областни управители, които да бъдат назначени, но не го подписва, защото иска да го съгласува със своите партньори от ГЕРБ-СДС. Самият Денков каза, че до този момент е отказал назначаването на министри от ГЕРБ-СДС, защото срещу тях се водели разследвания. Той обаче не каза за кои хора става въпрос.

Продължава проверката в БЕХ заради липсващите 1 млрд. лв. в последния отчет на дружеството, каза още Денков. И допълни, че се разработва план как да бъдат затворени централите в Маришкия басейн, без да бъдат съкратени хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още