IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната инфлация в еврозоната отново се ускорява, спъвайки ЕЦБ

Според предварителните данни общото увеличение на цените този месец се забавя до 5,5% от 6,1% през май

13:30 | 30.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Годишната инфлация в еврозоната се забавя до прогнозираните 5,5% през юни, показват предварителни данни на европейската статистическа служба Евростат. Въпреки това базисната инфлация, която изключва волатилните цени на горивата и храните, се ускорява минимално спрямо предходния месец.

Според данните общото ускорение на цените този месец е 5,5% при 6,1% през май.

Поглеждайки към основните компоненти, най-голям темп на поскъпване през този месец отчита сегментът на храните, алкохолът и тютюневите изделия с 11,7% (след 12,5% през май), следван от неенергийните индустриални стоки с 5,5% (5,8% през май), услугите с 5,4% (5% през май) и енергийните стоки с -5,6% (-1,8% през май).

Годишната инфлация в еврозоната за юни 2023 г. Графика: Евростат Годишната инфлация в еврозоната за юни 2023 г. Графика: Евростат

Базисната годишна инфлация в зоната на единната валута през юни се изчислява на 5,4% спрямо 5,3% през миналия месец. Това е и малко под медианната оценка от проучване на Bloomberg сред икономисти на фона на значителното поскъпване на услугите.

Ускорението на основният показател, което забави темпа си през май, може да се окаже пречка пред Европейската централна банка (ЕЦБ) и да подсили решимостта ѝ да увеличи лихвените проценти отново следващия месец.

Ръководството на регулатора от Франкфурт скоро ще отбележи първата годишнина на своята кампания по затягане на паричната политика. Ново увеличение на лихвите през юли е „свършен факт“ според заместник-управителя на институцията Луис де Гиндос. Според него засега въпросът дали ще има ново повишение на лихвите и през септември е отворен.

Данни по-рано през седмицата показаха, че испанската инфлация е успяла да падне под целта на ЕЦБ от 2%. Тази във Франция, Италия и Нидерландия също се забавя, въпреки че остава над целта.

Но ръстът на потребителските цени в Германия се ускорява до 6,8%, воден основно от свръхевтините билети за градски транспорт, които правителството въведе миналата година в опит да помогне за справянето с растящите цени на горивата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още